نحوه ماساژ دادن نوزادان

نحوه ماساژ دادن نوزادان : ماساژ نوزادان باعث آرام شدن روح و جسم کودک شده و آرامش خاصی به نوزاد می دهد و حتی بر سلامتی و رشد او نیز تأثیر گذار است. ماساژ دادن بدن نوزاد همچنین شرایط را برای یک خواب عمیق و آرام آماده می کند. ماساژ می تواند برای کودک نقش یک مکمل را داشته باشد و به او در حفظ تعادل به هنگام نشستن، ایستادن و راه رفتن کمک کند.

۱۰ مزیت ماساژ برای نوزادان

۱- مهارت اجتماعی
ماساژ نوعی ارتباط غیرکلامی با کودک‏ است که این موضوع باعث افزایش ارتباط زود هنگام با کودک خواهد شد. در نتیجه کم‏ کم توان برقراری ارتباط اجتماعی در کودک پدید خواهد آمد. تحقیقات نشان می ‏دهد، کودکانی که با محبت و مهربانی لمس می ‏شوند، کمتر از آنانی که تماس محبت‏ آمیز با والدین‏شان ندارند گریه می‏ کنند یا بیمار می‏ شوند.

۲- آرامش و راحتی
از فواید ماساژ نوزادان، کمک به بهتر شیر خوردن کودکان است. کودکانی که ماساژ را تجربه می کنند آرام تر به خواب می روند و شب ها پدر و مادر خود را برای خوابیدن دچار مشکل نمی کنند. در هنگام بیداری نیز سرحال تر و خوش اخلاق ترند.

۳- شناخت بیشتر کودک توسط والدین
اگر کودک را آن طور که دوست دارد نوازش کنید یا فشاری به او وارد آورید او در این حالت قادر به ابراز احساس خود نخواهد بود از این رو خود شما باید با نگاه به عکس ‏العمل ‏های او، آنها را تفسیر کنید. با این روش شما می‏ آموزید که از روی حرکات کودک منظور او را بخوانید یا درکش کنید و همین مسئله باعث افزایش مهارت‏ های شما در نگهداری از او می ‏شود.

۴- افزایش وزن
مطالعات بسیاری نشان داده اند که حتی میزان اندکی ماساژ نوزاد می تواند به افزایش وزن سریع‌تر نوزاد کمک کند. دریافت مواد مغذی خوب برای نوزادان نارس دشوار است زیرا هم هنگام تولد بسیار کوچک هستند و هم از سیستم گوارش نابالغ برخوردار هستند.

۵- کوتاه‌تر شدن حضور در بخش مراقبت های ویژه نوزادان
نگهداری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان پر هزینه است و موجب می شود تا نوزاد و اعضای خانواده وی زمان ارزشمند ارتباط و پیوند با یکدیگر را از دست بدهند. نوزادانی که ماساژ درمانی دریافت می کنند، به طور معمول، مدت زمان کمتری در این بخش باقی می مانند و زودتر به خانه می روند.

۶- افزایش تراکم استخوانی
یکی از فواید ماساژ نوزادان نارس، که ماساژ درمانی دریافت می کنند ممکن است استخوان های قوی‌تری نسبت به آنهایی داشته باشند که ماساژ دریافت نمی کنند. این مساله به ویژه برای نوزادانی که طی دوران رشد در معرض خطر شکستگی و بیماری استخوان قرار دارند، اهمیت دارد.

۷- واکنش ایمنی بهتر
ماساژ سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می کند؛ همچنین موجب کاهش بسیاری از دردهای مزمن در بدن کودک می شود. معمولاً کودکانی که از نوزادی توسط والدین ماساژ داده می شوند کمتر گریه می کنند و در برابر بیماری و ناراحتی مقاوم تر می شوند.

۸- بهبود گردش خون
ماساژ، گردش خون را بهبود می بخشد که این امر باعث شاداب شدن پوست کودک می شود.

۹- محکم شدن عضلات بدن نوزاد
از دیگر فواید ماساژ محکم کردن عضلات بدن نوزاد و انعطاف مفاصل اوست.

۱۰- تقویت دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی
با ماساژ، دستگاه گوارش تقویت می شود و هضم و دفع بهتر انجام می گیرد. کودکان کمتر به قولنج، یبوست و اسهال مبتلا می شوند. ماساژ همچنین به بهبود کار دستگاه تنفسی نیز کمک می کند.

ماساژ برای رفع یبوست

۱.    حرکات چرخشی کوچک در اطراف ناف: در انگشت اول یکی از دست‌هایتان را نزدیک ناف قرار دهید  آن‌ها را به آرامی فشار دهید و یک حرکت چرخشی ایجاد کنید و سپس فشار را‌ رها سازید. انگشتانتان را به آرامی دور ناف بکشید و این کار را تکرار کنید. دست را به شکل فنری در جهت حرکت عقربه‌ای ساعت تا زمانی که به ران سمت راست برسد حرکت دهید. این کار باعث تحریک روده کوچک می‌شود و همچنین باعث می‌شود محتویات روده در طول آن به حرکت درآید.
۲.    در اطراف شکم: از قسمت داخلی ران سمت راست شروع کنید. سطح انگشت و کف دستتان را به طرف بالا و سمت راست قفسه سینه حرکت دهید و سپس به سوی نقطه مشابه در سمت چپ این کار را انجام دهید. حرکات ماساژ را به طرف پایین  یعنی درست تا قسمت داخلی کشاله ران سمت چپ ادامه دهید. سپس طول قسمت زیر شکم حرکت را ادامه دهید تا به ران سمت راست برسید. این کار را چندین بار تکرار کنید. این عمل باعث جابجا شدن و حرکت محتویات روده بزرگ می‌شود.
۳.    حرکات پا دوچرخه: مچ پاهای کودکتان را بگیرید و یک زانوی او را خم کنید. زانو را به طرف شکم نوزاد بالا بیاورید. حالا پا را آرام بکشید تا صاف شود و زانوی دیگر را درست قبل از اینکه پای دیگر کاملاً صاف شود روی شکم خم کنید. این حرکت دوچرخه‌ای را آرام و به طور موزون چندین بار تکرار کنید. این‌کار حرکت روده‌ای را افزایش خواهد داد.
۴.    خم کردن همزمان زانوها: مچ‌ پاهای کودکتان را بگیرید و هر دو زانوی او را در یک زمان خم کنید. آنگاه آن‌ها را تا روی شکم بالا بیاورید و چند لحظه او را در این حالت نگه‌دارید. سپس پاها را به آرامی تا زمانی که صاف شود به پایین بکشید. این‌کار را به آرامی چند بار تکرار کنید. این روش می‌تواند به باز شدن روده کودک کمک کند.