تنگی نفس در دوران بارداری

تنگی نفس در دوران بارداری : گاهی اوقات ممکن است با پیشرفت بارداری و از ماه هفتم به بعد به شدت احساس تنگی نفس داشته باشید. در ادامه، دلایل این مشکل و نکاتی جهت رفع آن برای شما توضیح داده شده است. در ادامه پیرامون این موضوعات مطالعه خواهید کرد: دلایل تنگی نفس، توصیه هایی جهت رفع تنگی نفس.

تنگی نفس در دوران بارداری

اگرچه ممکن است تنگی نفس برای خانم باردار ایجاد ناراحتی کند، ولی در اغلب موارد این حالت طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. تنگی نفس اغلب در سه ماهه اول و آخر بارداری وجود دارد و پس از آن از بین می‌ رود.

دلایل تنگی نفس

هورمون پروژسترون بر مرکز تنفس اصلی شما تاثیر می گذارد و ممکن است موجب احساس نفس تنگی شود. به علاوه، رحم رو به رشد شما به سمت بالا و بر روی عضله دیافراگم فشار وارد می کند، در نتیجه ریه های شما برای باز شدن فضای کمتری می یابند. تنگی نفس اغلب هنگام بالا رفتن از پله ها و یا انجام کار های سنگین شدید تر می شود. در هفته های آخر بارداری که سر جنین وارد حفره لگن می شود، قسمت بالایی شکم خالی می گردد و شما احساس سبکی و راحتی می کنید. در این زمان تنگی نفس کاهش می یابد و یا به طور کامل از بین می رود.

تنگی نفس در دوران بارداری

علت تنگی نفس در سه ماهه سوم بارداری

هنگامی که خانمی باردار می‌شود، هورمونی به نام پروژسترون مسئول افزایش ظرفیت ریه‌ ها برای تنفس خواهد شد. این افزایش ظرفیت ریه‌ها، اکسیژن بیشتری را برای مادر و جنین فراهم می‌کند، زیرا نیاز مادر در دوران بارداری به اکسیژن بیشتر از قبل است.

برای اینکه بدن اکسیژن بیشتری به خون برساند، ریه‌ ها مجبور می ‌شوند تا تنفس بیشتری را انجام دهند. بنابراین تعداد دفعات نفس کشیدن مادر بیشتر از افراد عادی می‌ شود و این گونه به نظر می‌ رسد که مادر تنگی نفس دارد، در صورتی که این تنگی نفس نیست، بلکه تلاش مادر برای انجام نفس‌های بیشتر می‌ باشد.

تصورات غلط درباره تنگی نفس بارداری

– برخی از خانم‌های باردار فکر می‌کنند، تنگی نفس نشانه کم رسیدن اکسیژن به جنین می‌ باشد و همین امر سبب نگرانی آن‌ ها می‌ شود. در صورتی که چنین نیست و بدن مادر، غذا و اکسیژن کافی را به جنین می‌ رساند و این تنگی نفس به علت تطابق بدن مادر با شرایط جدیدی است که در بارداری رخ می‌ دهد.

– ریه خانم باردار ۴۵ درصد بیشتر از قبل کار می‌کند که در این حالت، تنگی نفس چیزی دور از انتظار نیست.

– دوری از استرس و هیجانات کاذب می‌ تواند تا حدی تنگی نفس مادر را کاهش دهد.

– تنگی نفس مشکل خاصی در بارداری محسوب نمی‌ شود، اما اگر جلوی فعالیت‌های روزانه شما را می‌ گیرد، حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

هنگامی که خانمی باردار می‌شود، هورمونی به نام پروژسترون مسئول افزایش ظرفیت ریه‌ ها برای تنفس خواهد شد…

اگر تا کنون به خانم بارداری توجه کرده باشید، حتما متوجه نفس نفس زدن او در حین راه رفتن و یا صحبت کردن شده‌ا ید. تنگی نفس یکی از علامت‌های شایع در دوران بارداری می باشد.

 

 

 

 

راه حل‌هایی برای رفع تنگی نفس در بارداری

۱- اگر ورزش خاصی را از قبل از بارداری به طور حرفه‌ای دنبال می ‌کرده اید و اکنون که باردار شده‌اید، در حین انجام آن دچار تنگی نفس می ‌شوید، باید فعالیت خود را کاهش دهید و در صورت لزوم ورزش سبک دیگری مانند پیاده روی را دنبال کنید. پیاده روی یکی از بهترین ورزش‌ ها در دوران بارداری محسوب می‌ شود.
۲- اگر در حین استراحت و عدم تحرک دچار تنگی نفس می‌شوید، کارهای زیر را انجام دهید:

– به پهلوی چپ خود دراز بکشید. این کار سبب کاهش فشار وارده به بدن می‌ شود و تنگی نفس تا حدی فروکش می ‌کند.

– در حالت نشسته تکیه بدهید، طوری که کمی به سمت جلو متمایل باشید. این حالت در سه ماهه سوم بارداری، فشار رحم بر دیافراگم را تا حدی کاهش می ‌دهد.

– هنگامی که در حالت ایستاده قرار می‌ گیرید، به وضعیت خود توجه کنید. در حالت ایستاده اگر سینه به سمت جلو و سر تا حدی روبرو و بالا باشد، ریه‌ ها در حالت افزایش ظرفیت خود قرار می‌گیرند و تنگی نفس تا حدی کم می‌ شود.

گذاشتن چند بالش در زیر سر و شانه ها و قرار گرفتن به حالت نیمه نشسته، پرهیز از پرخوری، فاصله دادن بین زمان غذاخوردن و خوابیدن و صاف نگه داشتن عضلات پشت بدن در هنگام نشستن به بهبود تنگی نفس در این دوران کمک می کند.