تفاوت بی حسی اپیدورال و اسپاینال

تفاوت بی حسی اپیدورال و اسپاینال : انواع مختلفی از داروها برای تخفیف درد به هنگام وضع حمل و زایمان مورد استفاده قرار می گیرد. بی حسی اپیدورال و نخاعی از جمله متداول ترین انتخاب ها می باشند. اما در عین حال انتخاب های دیگری برای کاهش درد حین زایمان وجود دارد. پزشک متخصص زنان و زایمان با در نظر گرفتن شرایط مادر و جنین بهترین انتخاب را در نظر خواهد داشت.

بی‌حسی نخاعی یا بی‌حسی اسپاینال (Spinal) یک تزریق نخاعی است که به سرعت با ایجاد بی‌حسی ناحیه‌ای، درد ناحیۀ پایینی بدن را برای زمان محدودی از بین می‌برد، به شکلی که فرد طی عمل هشیار خواهد بود. از این روش بی‌حسی در کنار روش اپیدورال (Epidural) برای از بین بردن درد در زایمان یا عمل سزارین استفاده می‌شود.

بی حسی اپیدورال ممکن است در هر بیمارستانی مقدور نباشد، زیرا نیاز به یک متخصص بیهوشی دوره دیده در گذاشتن سوند اپیدورال جهت بی حسی دارد. این روش در تمام زایمان های طبیعی بدون درد مثل هیپنوتیزم، زایمان در آب و طب سوزنی استفاده می شود.

در بی‌حسی اسپاینال، داروی بی‌حسی به طور مستقیم به مایع نخاعی تزریق می‌شود، اما در روش اپیدورال، داروی بی‌حسی به فضای بیرونی اطراف نخاع وارد می‌شود.

همچنین در بی‌حسی اسپاینال، داروی بی‌حسی به جای تزریق مداوم، تنها یک بار تزریق می‌شود، در نتیجه، روند بی‌حسی سریع و کامل است اما تنها چند ساعت دوام می‌آورد. اگر تمایل دارید تا آخرین لحظه‌ها درد را خودتان کنترل کنید یا اگر پیشرفت زایمان بسیار سریع است و امکان دارد موعد زایمان شما هر لحظه فرا برسد و فرصتی برای انجام روش اپیدورال ندارید، احتمالاً پزشک برای شما بی‌حسی اسپاینال تجویز خواهد کرد.

همۀ مادران نمی‌توانند از روش اسپاینال استفاده کنند. موارد منع استفاده از این نوع بی‌حسی:

۱) در صورت پایین بودن فشار خون، به دلیل خونریزی یا مشکلات دیگر

۲) اختلال انعقادی خون

۳) عفونت خونی

۴) عفونت پوستی در ناحیۀ کمر به دلیل وارد شدن سوزن

۵) سابقۀ حساسیت به داروهای بی‌حسی ناحیه‌ای

چگونگی انجام بی‌حسی اسپاینال

برای انجام بی‌حسی اسپاینال، متخصص بیهوشی با مشخص کردن محل دقیق تزریق در ستون فقرات، سوزنی را وارد بدن می‌کند. سوزن از سخت‌شامه یا دورا که لایۀ محافظ نخاع است عبور می‌کند و پس از برگشت مایع نخاعی، متخصص بیهوشی از دقیق بودن محل مطمئن می‌شود و در این حالت در سه تا پنج ثانیه تزریق را انجام می‌دهد. در این روش سوزن بعد از تزریق خارج خواهد شد.

هنگامی که داروی بی‌حسی برای اولین بار تزریق می‌شود، احتمالاً تا حدی احساس سوزش خواهید کرد اما نگران نباشید، زیرا بی‌حسی اسپاینال دردی ندارد. با این حال، ممکن است طی عمل بی‌حسی احساس فشار کنید و در فاصلۀ کمی پس از بی‌حسی، قدرت حرکت دادن انگشت‌های پا و کمر خود را از دست بدهید، اما به محض از بین رفتن اثر دارو، دوباره توانایی حرکت را به دست می‌آورید. میزان بی‌حسی با توجه به داروی مصرفی متفاوت خواهد بود. ممکن است در فرایند زایمان طبیعی با وجود بی‌حسی اسپاینال، انقباضات خود را احساس کنید و بتوانید در تخت جابه‌جا شوید، درحالی‌که در بی‌حسی اسپاینال مربوط به عمل سزارین، ناحیۀ زیر شکم به طور کامل بی‌حس می‌شود و شما نمی‌توانید پاهای خود را حرکت دهید.

ممنوعیت استفاده از روش بی‌حسی اسپاینال

همۀ مادران نمی‌توانند از این روش استفاده کنند. موارد منع استفاده از این نوع بی‌حسی به شرح زیر است:

  • در صورت پایین بودن فشار خون، به دلیل خونریزی یا مشکلات دیگر
  • اختلال انعقادی خون
  • عفونت خونی
  • عفونت پوستی در ناحیۀ کمر به دلیل وارد شدن سوزن
  • سابقۀ حساسیت به داروهای بی‌حسی ناحیه‌ای

همچنین استفاده از این روش برای زنانی که از داروهای رقیق‌کنندۀ خونی استفاده می‌کنند نیز توصیه نمی‌شود.