سفت شدن شکم در بارداری
سفت شدن شکم در بارداری

سفت شدن شکم در بارداری :

بارداری مرحله شگفت انگیزی از زندگی است که با مزایا و معایب خاص خودش همراه است. دورانی که در عین سرشار بودن از شادی و هیجان با برخی شرایط استرس زا آمیخته است.

دو عارضه کمر درد و سفت شدن شکم در بارداری معمولا از عمده ترین نگرانی های مادران باردار در این دوران به شمار می روند. با وجود آنکه تفکیک میان سفت شدن شکم، انقباضات براکستون هیکس و درد زایمان در مراحل اولیه کار چندان ساده ای نیست ولی علائمی وجود دارند که در تشخیص بهتر آنها به شما کمک می کنند.

در ادامه روش های درمان آن مورد بررسی قرار گرفته است. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

سفت شدن شکم در بارداری

آیا سفت شدن شکم در بارداری خطرناک است؟

چنانچه سفتی شکم شدیدتر شده و زمان طولانی تری ادامه یابد به این معنا است که بارداری شما به خطر افتاده و باید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید. به طور کلی می توان گفت که اگر سفتی شکم در طول یک ساعت به دفعات تکرار شود مراجعه به پزشک ضرورت خواهد یافت.

همچنین مواجهه با هر یک از شرایط زیر نیز نیازمند مراجعه فوری به پزشک است:

  • احساس سفت شدن شکم بیش از ۴ بار در یک ساعت
  • ادامه یافتن سفتی شکم در مدتی بیش از چند دقیقه
  • سفت شدن شکم همراه با تنگی نفس و یا احساس درد

علت سفت شدن شکم در اوایل بارداری

کشیدگی رباط ها، عامل اصلی آن می باشد. جنین به تدریج و همراه با رشد خود به فضای بیشتری نیاز پیدا می کند. این مساله سبب می شود که رحم بزرگتر شده و به ارگان های مجاور خود فشار وارد کند. به این ترتیب با گذشت هر روز از بارداری شکم و معده سفت تر شده و منجر به احساس کمی درد و ناراحتی در شما خواهد شد.

علاوه بر آن احساس درد و گرفتگی در لیگامان گرد یا رباط نگهدارنده رحم نیز از عوارض نسبتا شایع این مقطع از بارداری است. تمامی مادران باردار آن را به درجاتی در این دوران تجربه می کنند. ضمن آنکه یبوست و خوردن وعده های غذایی سنگین نیز می توانند از دیگر دلایل سفتی شکم باشند.

علت سفت شدن شکم در اواخر بارداری

حرکات جنین در ماه های پایانی بارداری می توان باعث سفت شدن شکم در این مقطع از بارداری شود. همراه با پیشرفت بارداری رحم به ارگان های مجاور خود فشار بیشتری وارد می کند تا از این طریق بتواند فضای مورد نیاز برای رشد جنین را فراهم کند.

این سفتی شکم کاملا محسوس بوده و در طول ماه های آخر بارداری همچنان ادامه دارد. رحم در حال رشد و حرکات جنین هر دو می توانند باعث سفت شدن شکم در این مرحله از بارداری شوند. علاوه بر آن افزایش وزن دوران بارداری نیز از دیگر علل سفت شدن شکم در بارداری محسوب می شود.

در پی این افزایش وزن مقداری چربی در زیر پوست تجمع یافته و باعث کشیدگی دیواره شکمی و متعاقب آن احساس سفتی شکم می شود.

همچنین ابتلا به مشکلات معده که به ویژه در ماه های آخر بارداری شایع تر است از دیگر عوامل دخیل در سفت شدن شکم است. ولی با این وجود چنانچه سفت شدن شکم به دفعات متوالی رخ داده و در مدت زمانی طولانی ادامه یابد می تواند نشانه خطر زایمان زودرس باشد. در اینصورت به منظور پیشگیری از زایمان زودرس از هورمون پروژسترون استفاده خواهد شد.

درمان:

  • اگر انقباضات براکستون هیکس باعث سفتی شکم شود با تغییر حالت نشستن می توانید بهبود یابید. به عنوان مثال اگر نشسته اید بلند شوید و راه بروید یا برعکس.
  • اگر سفتی شکم به خاطر انقباضات رحم یا حرکات جنین باشد، درمانی نیاز ندارد.
  • سفتی شکم در بارداری معمولا بی ضرر است اما زایمان زودرس نیز باعث سفتی شکم می شود. بنابراین سفتی شکم را نادیده نگیرید.
  • از پزشک برای تمارین تنفسی برای کشیدگی ماهیچه های شکم بپرسید.
  • مایعات زیاد بخورید.
  • به مقدار کافی استراحت کنید.
  • سفت شدن شکم باعث می شود برخی فعالیت های روزانه مانند پوشیدن کفش، خم شدن یا خوابیدن به پهلو سخت تر شود. سعی کنید تمارین تنفسی انجام دهید تا به شما کمک کند مشکلات تنفسی ناشی از سفت شدن شکم برطرف شود.

 

سفت شدن شکم در بارداری

تفاوت بین انقباضات براکستون هیکس و درد واقعی زایمان چیست؟

ساده نیست اما علائم به شما کمک می کند. علامت اولیه درد زایمان درد شدید است اما براکستون هیکس خیلی نادر است و به پشت حرکت می کند.

درد زایمان منظم است و با گذشت زمان شدیدتر می شود. در هنگام درد زایمان، با راه رفتن یا تغییر حالت و چیزی خوردن درد از بین نمی رود. در این صورت به پزشک مراجعه کنید.
در این حالت حس می کنید جنین به قسمت پایین شکم حرکت کرده است و ترشحات آبکی و خونی واژن نیز افزایش می یابد. در حالتی که انقباضات افزایش یابد کیسه آب پاره می شود. درد این صورت غیر قابل تحمل می شود و نمی توانید به راحتی راه بروید یا حرف بزنید.