مزایای خوردن خرما در بارداری و تاثیر آن بر روند زایمان
مزایای خوردن خرما در بارداری و تاثیر آن بر روند زایمان :آیا زمان زایمان شما نزدیک است؟ آیا چیزی درباره اثر جادویی خرما بر فرایند زایمان شنیده اید؟
برخی می گویند: خوردن خرما در دوران بارداری به شما کمک می کند تا رژیم غذایی بهتر، بارداری آسان تر و زایمان آسوده تری داشته باشید، حال باید ببینیم تا چه اندازه این حرفها این حقیقت دارد؟ اکنون وقت آن رسیده است که واقعیت های موجود در پس پرده این ابر غذای بارداری را مورد بررسی قرار داده و ببینیم که چگونه می توانیم آن را در رژیم غذایی خود بگنجانیم.
قدیمی ها می گفتند، خوردن ۶ عدد خرما در روز، درد بارداری را از بین می برد، این عقیده چقدر صحت دارد؟
آیا خوردن خرما در دوران بارداری بی خطر است؟
بله در واقع، ۷۰۰۰ سال است که خرما به عنوان یک ابر غذا مورد استفاده قرار گرفته و از ۵۰۰۰ سال پیش تا کنون کشت و برداشت می شود. سابقه مصرف خرما به دلیل خواص پزشکی آن قدمتی دیرینه تر از تمامی ابرغذاهایی دارد که این روزها به عنوان میوه های پرخاصیت و کم ضرر مورد استفاده قرار می گیرند.
بخش مهمی از برنامه غذایی سالم، به خرما اختصاص دارد، این میوه سرشار از مواد مغذی است که برای رشد و سلامت بدن بسیار مهم هستند. اهمیت و خاصیت این ماده غذایی در دوران بارداری چندین برابر خواهد شد.
برخی مواد مغذی که در خرما وجود دارد و آن را به ماده غذایی مهمی برای مادران باردار تبدیل می کند، عبارتند از:
- پتاسیم: این الکترولیت به حفظ تعادل بین آب و نمک در بدن کمک می کند.
- ویتامین K: یکی از ویتامینهای اصلی است که در بدن نوزاد هنگام تولد به میزان کافی وجود ندارد. مادر با مصرف خرما می تواند پیشاپیش قبل از اولین تنفس نوزاد مقدار ویتامین K لازم برای نوزاد را تامین کند.
- اسیدهای چرب: شکل سالم اسیدهای چرب به طور شگفت انگیزی موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و توزیع مناسب آن در طول روز می شوند و در غلبه بر خستگی بسیار مؤثرند.
- کلسیم: در دوران بارداری، کلسیم مورد نیاز بدن جنین از بدن مادر تامین می شود، از آنجا که کلسیم در بدن تولید نمی گردد، مصرف کلسیم برای حفظ سلامت دندان ها و استخوان ها اهمیت بسیار دارد.
این موارد تنها بخشی از فواید خرما برای مادر باردار و نوزاد است.
آیا خوردن خرما واقعا بر روند زایمان موثر است؟
شاید این ادعا شبیه به افسانه های قدیمی است که از زبان مادربزرگ ها نقل می شود، اما شواهد علمی فراوانی برای اثبات آن وجود دارد.
یک پژوهش نشان داد که ۹۰ درصد مادران بارداری که طی چهار هفته آخر بارداری روزی ۶ عدد خرما خورده اند، در لحظه ورودشان به بیمارستان، انبساط بیشتر و کیسه آب سالم تری داشته اند و نیز مرحله اول درد زایمان در آنها کوتاه تر بوده است.
احتمال نیاز به القای درد زایمان در مادرانی که طی بارداری خرما مصرف کرده اند، کمتر است.
دیگر مزایای خوردن خرما در بارداری
موارد زیر را بخوانید، در اینجا به ۶ مورد باورنکردنی اشاره شده است که مصرف خرما در هفته های منتهی به روز زایمان می تواند بر سلامت عمومی شما تاثیرگذار باشد:
-
جلوگیری از کم خونی
کم خونی زمانی اتفاق می افتد که کیفیت و کمیت گلبول های قرمز برای انجام درست علمکردهای بدن کافی نیست، کمبود آهن یکی از دلایل کم خونی به شمار می آید. در دوران بارداری، نیاز بدن به آهن افزایش یافته و نیاز به استفاده از مکمل های دارای آهنبیش از پیش می شود، در غیر اینصورت مادر در معرض خطر کم خونی قرار خواهد گرفت. مصرف خرما می تواند تا حد زیادی میزان آهن لازم روزانه را تامین کند.
-
بهبود انرژی
خرمای خشک منبع فوق العاده انرژی است. فرم سالم قند طبیعی در کنار فیبری که در میوه ها وجود دارد می تواند انرژی بدن را به مدت طولانی تری تامین کند.
غذاهای فرآوری شده نظیر کافئین و آب نبات اگرچه به طور لحظه ای انرژی بدن را فراهم می سازند اما با افزایش ناگهانی قند خونمواجه خواهید شد.
-
کمک به رشد جنین
منیزیم موجود در خرما ماده معدنی با خاصیت باور نکردنی و بسیار مفید است. لذا مصرف خرما متضمن سلامت و قوت دندان ها و استخوان های جنین و مانع از انقباضات زودرس خواهد بود.
-
جلوگیری از نواقص مادرزادی
ثابت شده است که اسید فولیک از نقایص مادرزادی جلوگیری می کند، خرما در کنار پرتقال و گریپ فروت، منبع غنی اسید فولیک به شمار می آید.
-
رفع مشکلات گوارشی
یبوست تجربۀ دردناکی است که مادران باردار در طول بارداری حداقل یکبار با آن مواجه می شوند. اما خرما به دلیل محتوای فیبر بالایی که دارد می تواند به بهترین شکل به درمان و پیشگیری از وقوع آن کمک کند.
-
جایگزین خوبی برای شکر و شیرینی
خرما جایگزین خوبی برای تامین قند مورد نیاز بدن است. می توان با استفاده از خرما دسرهای عالی درست کرد یا به تنهایی از خوردن آن لذت برد. به یاد داشته باشید علی رغم تمام فوایدی که برای خرما ذکر شده است، این میوه حاوی قند بوده و با وجود اینکه قند موجود در آن طبیعی است، باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد.
آیا خوردن خرما می تواند مضر باشد؟
مانند هرچیز دیگری، نتایج مصرف خرما در افراد مختلف با هم متفاوت است، توصیه می کنیم درباره هر تغییر عمده و یا هر چیزی نگران کننده ای با پزشک خود صحبت کنید.
اگر می خواهید در نزدیکی روزهای زایمان، مقدار مصرف خرمای خود را افزایش دهید، لازم است دو نکته را مد نظر داشته باشید تا بدون هیچ مشکلی بتوانید تنها از مزایای خرما بهره مند گردید.
- محتوای قند بالا: سهم و اندازه برای خود در نظر بگیرید و از سهم خود تجاوز نکنید. غذاهایی مانند خرما که دارای قند بالا و شکر طبیعی هستند می توانند موجب افزایش وزن و خطر ابتلا به دیابت نوع دو شوند.
- فیبر بیش از حد: مصرف بیش از حد فیبر موجب بروز اسهال، دل درد و سایر مشکلات مربوط به دستگاه گوارش خواهد شد. برای حفظ تعدل بهتر است به میزان کافی آب بنوشید و در مصرف خرما و سایر غذاها اعتدال را رعایت کنید.
۵ غذاهایی سالم و خوشمزه با خرما
قطعا آشپزی برای مادران یکی از لذت بخش ترین فعالیت ها در دوران بارداری است، اگرچه بسیاری از افراد ترجیح می دهند خرمای خام و خشک که البته بسیار خوشمزه است را به صورت میان وعده مصرف کنند. اما در اینجا چند غذای ساده که با استفاده از این ابرغذا تهیه می شود، ذکر شده است:
۱- دسر قالبی خرما پیکن کدو حلوایی
این غذا میان وعده ای لذیذ و خوشمزه برای پاییز است. تهیه این دسر مغذی حتی از خوردن آن هم هیجان انگیز تر است.
اگر در منطقه محل سکونت شما، کنسرو پوره کدو حلوایی در دسترس باشد، تمام طول سال می توانید این دسر را تهیه کنید.
۲- گرانولای خرما و شاهدانه
این گرانولا با ماست یا به صورت غذای صبحانه همراه با غلات یا شیرهای گیاهی طعم بسیار عالی دارد و به عنوان یک ابر غذا برای تمامی اعضای خانواده مناسب است و می توان آن را در میان وعده های روزانه نیز استفاده کرد.
۳- سوپ عدس گوجه فرنگی با خرما
در دوران بارداری، سوپ به خصوص در شبهای سرد زمستان غذای مورد علاقه بسیاری از مادران است، به این وسیله می توان سبزیجات کافی را در برنامه غذایی نیز گنجاند. این سوپ نیز حاوی ادویه بوده و برای گرمای شبهای زمستان مناسب است.
۴- خرمای شکم پر با بلوبری
برای تهیه خرمای شکم پر دستورهای غذایی زیادی وجود دارد اما خوشمزه تر از همه آنها وانیل و بلوبری است. شاید شما نیز این شیرینی فوق العاده را دوست داشته باشید.
۵- ماکارون (شیرینی گرد) بدون شکر
از آنجا که خرما دارای قند طبیعی است، می توانید آن را در تهیه دسرهای عالی بکار ببرید. با وجود خرما دیگر لازم نیست بیشتر از نیاز بدن در غذاها و دسر ها از شکر استفاده کنید. این شیرینی های گیاهی فاقد گلوتن بهترین گزینه برای کسانی است که شیرینی دوست دارند و می خواهند سالم بمانند.
سایر غذاهایی که به زایمان آسان تر کمک می کنند
شاید غذاهایی را که با خرما تهیه می شود، امتحان کرده ولی چندان آنها را نپسندیده باشید، طبیعت گزینه های زیادی برای رژیم غذایی مفید و سالم در اختیار شما گذاشته است که می توانید آن را در سبد غذایی خانوار قرار دهید، این غذاها حتی فرایند زایمان را تسهیل می کنند:
- روغن نارگیل: مصرف روزانه چند قاشق غذاخوری روغن نارگیل در مقابل بیماری از شما محافظت کرده و باکتری ها و میکروب ها را از بین می برد.
- بادام: بادام در کنار خرما بسیار خوشمزه است. بادام زمینی همچنین حاوی منیزیم، کلسیم، آهن و ویتامین ای بود و می تواند به صورت خام یا کره بادام زمینی مورد استفاده قرار بگیرد.
- آب پرتقال: فولات، پتاسیم، کلسیم و مقدار زیادی ویتامین در آب پرتقال یافت می شود، بنابراین به نفع شماست اگر آب پرتقال بخشی از سفره صبحانه شما باشد.
- لوبیا: این ابرغذای حاوی فیبر دارای بسیار برای سلامتی مفید است. انواع لوبیا به دلیل خاصیت تطبیق پذیری گزینه مناسبی برای خانمهای باردار به شمار می آیند، چرا که می توان به سادگی غذاهای خوشمزه ای با آن تهیه کردن که مطبوع تمامی افراد خانواده است.
با تمام این تفاسیر و وجود ویتامین ها و مواد مغذی موجود در خرما بهتر است آن را در برنامه غذایی خود وارد کنید، این ماده غذایی فرایند زایمان را به بهترین شکل تغییر خواهد داد. شما می توانید به صورت خام، خشک و یا چاشنی خوشمزه در طبخ غذا، خرما را به آشپزخانه ببرید و از مزایای آن بهره مند گردید.