سفر نوروزی برای مادران باردار، مجاز یا ممنوع
سفر نوروزی برای مادران باردار، مجاز یا ممنوع : تعطیلات نوروز فرصت مناسبی برای استراحت، تفریح و گردش در طبیعت است. بسیاری از ما از هفتهها و حتی ماهها قبل برای این تعطیلات نسبتاً طولانی برنامهریزی میکنیم.
به گزارش سلامت نیوز، ایران نوشت: در این میان مسافرتهای نوروزی حتی برای چند روز طرفداران بسیاری دارد. اما برکسی پوشیده نیست که برای لذت بردن از سفر و تجربه لحظات خوش و به یادماندنی باید هشدارها و توصیههای ایمنی و بهداشتی را جدی گرفت. یکی از گروههایی که در هنگام سفر ممکن است در معرض خطر قرار گیرند زنان باردار هستند، چرا که دوران بارداری حساسیتهای خاصی دارد و نیازمند رعایت نکات ویژهای است.
دکتر فاطمه علیزاده متخصص زنان و زایمان و نازایی در گفتوگو با «ایران»، خطرات خاص این دوران را چنین تشریح میکند: زنان باردار برای حفظ سلامت خود و جنین باید آگاهی خود را افزایش داده و برخی نکات ایمنی را رعایت کنند.
این متخصص زنان و زایمان و نازایی تأکید میکند: مسافرت در سه ماه نخست توصیه نمیشود چرا که در این ایام خطر سقط وجود دارد و علاوه بر آن مادر حالت تهوع و استفراغ خواهد داشت و از نظر گوارشی مشکلات بیشتری دارد. مسافرت در سه ماهه سوم هم احتمال زایمان زودرس، فشار خون بارداری و دیابت بارداری را افزایش میدهد. از اینرو بهتر است در این ایام از مسافرتهای غیرضروری اجتناب شود.وی در ادامه میافزاید: اما زنانی که در سه ماهه دوم قرار دارند برای مسافرت دغدغه کمتری دارند اما برای داشتن مسافرتی دلچسب باید نکات مهمی را مورد توجه قرار دهند. اگر مسافرت این دسته از مادران با خودرو انجام میشود بهتر است زمان سفر بیش از ۴ تا ۶ ساعت نباشد.
زن باردار برای پیشگیری از لخته شدن خون در پاها باید طی سفر هر دو ساعت یک بار از خودرو پیاده شود و به مدت ۱۰ دقیقه پیاده روی کند و حرکات کششی بخصوص حرکات کششی پاها را انجام دهد. این حرکات باعث افزایش جریان خون در اندامهای تحتانی میشود.از سوی دیگر رعایت موارد بهداشتی برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی و گوارشی ضروری است از اینرو باید طی سفر تا جایی که ممکن است از آب معدنی استفاده کنند و از سبزی و سالادهای آماده استفاده نشود چون ممکن است بخوبی ضدعفونی نشده باشند.دکتر علیزاده توصیه میکند: فتوکپی قسمتهای مهم پرونده پزشکی خود را به همراه داشته باشید تا اگر مشکلی پیش آمد، پزشک اطلاعات درستی از وضعیت شما داشته باشد.
همچنین سعی کنید طی مسافرت لباسهای گشاد و آزاد بپوشید و از کفش راحت استفاده کنید. از پیاده روی طولانی و برداشتن چمدان سنگین خودداری کنید.
تغییر فشار داخل هواپیما خطرناک است
بسیاری از مردم گمان میکنند که سفر با هواپیما برای زنان باردار بیخطر است و آنها میتوانند براحتی با هر هواپیمایی سفر کنند اما دکتر علیزاده به نکات مهمی در این رابطه اشاره میکند. هرچند سفر با هواپیما در سه ماهه دوم خطرات کمتری دارد اما بهتر است هنگام تهیه بلیت، هواپیمایی را انتخاب کنید که بزرگتر است، چون فشار هوای داخل کابین در هواپیماهای بزرگ، ثابت است اما در هواپیماهای کوچک که ظرفیت ۲۵ تا ۳۰ مسافر را دارند فشار هوای داخل کابین به مقدار زیادی بالا و پایین میشود. این تغییر فشار برای زن باردار نامناسب است و کاهش فشار هوا در ارتفاع، خطر لخته شدن خون در پاها را افزایش میدهد.
وی ادامه میدهد: بهتر است خانم باردار از صبح روزی که قرار است با هواپیما به مسافرت برود جوراب واریس و جوراب ضد آمبولی استفاده کند. طی مسافرت هم بسته به طول مدت سفر در فواصل زمانی مشخص حرکات کششی بخصوص حرکات کششی پا انجام دهد.
دکتر علیزاده معتقد است: پرواز در ارتفاع باعث کم آبی بدن میشود بههمین دلیل بهتر است زن باردار در طول پرواز مایعات بیشتری مصرف کند و بهدلیل اینکه در دوران بارداری بیش از سایر مواقع در خطر ابتلا به عفونتهای مجاری اداری قرار دارد استفاده از سرویس بهداشتی را به تأخیر نیندازد.
گیتهای بازرسی فرودگاه خطر ندارد
همواره این شک و تردید وجود دارد که عبور از گیتهای بازرسی فرودگاه سلامت جنین را در معرض خطر قرار میدهد یا خیر؟
دکتر علیزاده در این ارتباط چنین توضیح میدهد: برخلاف تصور عموم، عبور از گیت بازرسی باعث تابش اشعه به بدن نمیشود. در ساختار گیت بازرسی از جریانهای الکترومغناطیسی آن هم به مدت خیلی کم استفاده میشود که برای جنین خطری ندارد.
مسافرت با قطار و کشتی
هنگام مسافرت با قطار هم مادر برای حفاظت ازخود و جنین باید به همان توصیه ها توجه کند اما مسافرت با کشتی نسبت به سفر های زمینی و هوایی مخاطرات بیشتری دارد. این متخصص زنان ، زایمان و نازایی می گوید: تکان های کشتی که بسته به نوع آب و هوا گاهی شدید می شود و دریازدگی می تواند مادر را در معرض مشکلات گوارشی مانند تهوع و استفراغ قرار دهد. از این رو توصیه می کنم اگر مادری مجبور به مسافرت با کشتی است از کشتی های بزرگتر که تکان کمتری دارد استفاده کند و رعایت نکات ایمنی ذکر شده را جدی بگیرد.
نکته مهم دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که قبل از سفر، به خصوص سفرهای برون مرزی مطمئن شوید که در محلی که قصد دارید به آنجا سفر کنید بیماری عفونی یا واگیرداری که جنین شما را تهدید می کند شایع نیست. همچنین اگر براساس تجویز پزشک از داروی خاصی استفاده می کنید به اندازه کافی و حتی بیش از نیاز دارو به همراه داشته باشید تا در طول سفر با مشکلی مواجه نشده و مسافرتی به یاد ماندنی را تجربه کنید.
وی در خاتمه تأکید میکند: زنان باردار علاوه بر داشتن تحرک کافی و استفاده از مایعات کافی و غذاهای سالم باید محلی را برای سفر انتخاب کنند که به پزشک و بیمارستان دسترسی مناسبی داشته باشد.