زایمان طبیعی دوقلوها
زایمان طبیعی دوقلوها

زایمان طبیعی دوقلوها:

بارداری دوقلویی گرچه بسیار هیجان انگیز است اما در برخی موارد با مشکلات و عوارضی نیز همراه می شود. یکی از مسائل رویاروی مادرانی که دو جنین در شکم خود دارند، امکان پذیر بودن و یا نبودن زایمان طبیعی دوقلوها است. گرچه امروزه بارداری دوقلویی به عنوان یک بارداری پرخطر قلمداد شده و معمولا انجام سزارین برای به دنیا آوردن جنین ها توصیه می گردد. اما در برخی موارد امکان زایمان طبیعی دوقلوها وجود دارد که در ادامه درمورد آن توضیح خواهیم داد.

زایمان طبیعی دوقلوها

بارداری دوقلو ، زایمان طبیعی دوقلوها

اگر دوقلو باردار هستید، با پیش گرفتن سبک زندگی و عادات سالم و مراقبت‌های بارداری، می‌توانید از پس بارداری خود بر آمده و به نوزادان خود بهترین شروع ممکن را هدیه دهید. در این شرایط بسیار مهم است که تحت مراقبت و نظر پزشک باشید تا او بتواند رشد و سلامت دوقلوهای شما را تحت نظارت داشته باشد.

ممکن است تصور داشتن دوقلو شما را هیجان زده کند. ولی ممکن است نگران باشید که چطور می‌خواهید از پس بارداری و زایمان دوقلوها برآیید. اگر اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشید، به راحتی از پس آن بر می آیید؛ در حالی که بدون اطلاعات کامل در هر حادثه ای شگفت زده خواهید شد. در نتیجه هر چقدر درباره آنچه در پیش رو دارید بیشتر بدانید، بهتر خواهید توانست آن را مدیریت کرده و از پس آن بر آیید.

مراقبت دوران بارداری

در صورت بارداری دو یا چندقلویی باید به معاینات بارداری بیشتر اهمیت داد. شما باید در زمان بارداری تحت نظارت باشید. بهتر است یک متخصص زنان و زایمان با تجربه و خبره را پیدا کنید.

داشتن یک سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری ضروری است. تغذیه خوبی داشته باشید، ورزش‌های سبک انجام دهید، مایعات فراوان بنوشید، در صورتی که احساس استرس می‌کنید، از دوستان و خانواده خود درخواست کمک کنید یا این موضوع را با ماما یا پزشک خود در میان گذارید.

برخی گمان می‌کنند در صورت بارداری دوقلویی، مادر نیاز به غذای بیشتری دارد. این تفکر اصلا صحیح نیست. نوع غذایی که می‌خورید اهمیت بیشتری نسبت به حجم غذا دارد. با ماما یا پزشک خود درباره بهترین رژیم غذایی در دوران بارداری صحبت کنید. در چنین مواقعی، ممکن است آن‌ها برای شما مکمل‌هایی همچون آهن تجویز کنند.

ضروری است که هیچ یک از وقت‌های معاینه خود را عقب نیاندازید. تا بتوان جنسیت دوقلوهای شما را تشخیص داد، سن بارداری شما را تعیین کرد و مشکلات احتمالی را زودتر تشخیص داد.

عوارض احتمالی در بارداری دوقلویی

بارداری‌های دوقلویی، اغلب به خوبی و سلامتی سپری می‌شوند. اما ممکن است دچار عوارضی شوید که احتمال وقوع آن‌ها در بارداری دوقلویی بیشتر است. این عوارض شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سقط جنین
  • سندرم ناپدیدشدن یکی از دوقلوها که در سونوگرافی اول دوقلو دیده می شود اما در سونوگرافی بعدی تنها یک جنین دیده می شود.
  • فشار خون بالا یا پره اکلامپسی
  • خون ریزی شدید پس از زایمان
  • تولد زودرس
  • وزن پایین نوزاد هنگام تولد
  • نقص های مادرزادی
  • ناهنجاری های رشد جنین

داشتن یک پزشک یا ماما که زایمان شما را برای چک کردن چنین مواردی تحت نظر داشته باشد، حائز اهمیت است.

 زایمان طبیعی دوقلوها

در اکثر نقاط دنیا شما برای مکان زایمان سه انتخاب دارید: بیمارستان عمومی، بیمارستان خصوصی و خانه. با توجه به عوارضی که بارداری دوقلویی دارد، زایمان در خانه به ندرت اتفاق می‌افتد. ممکن است این تصمیم دشواری برای شما باشد؛ برای همین مهم است که در مراحل اولیه بارداری این موضوع را با ماما یا پزشک خود مطرح کنید. اگر قرار باشد زایمان شما به صورت طبیعی انجام شود، ممکن است پزشکتان انجام زایمان طبیعی در اتاق عمل را توصیه کند تا بتواند تجهیزات بیشتری برای مواقع اورژانسی حین زایمان در اختیار داشته باشد. زایمان طبیعی اتاق عمل سبب می شود که تمامی تجهیزات مورد نیاز در دسترس پزشک متخصص باشد.

ممکن است تصور کنید که برای بارداری دوقلویی سزارین تنها راه حل ممکن است؛ اما این امکان وجود دارد که شما بتوانید به طور طبیعی نیز زایمان کنید. البته، اگر انتخاب کنید که زایمان را به صورت طبیعی انجام دهید، ممکن است در نهایت نیاز به سزارین پیدا کنید، که این موضوع درباره هر نوع بارداری صادق است. دوقلوها احتمال بیشتری برای زایمان زودرس (قبل از ۳۷ هفته) دارند و به همین دلیل بارداری دوقلویی نیاز به مراقبت های پزشکی بیشتری دارد.

زایمان دوقلوها

احتمال بیشتری وجود دارد که دوقلوها زودتر به دنیا بیایند، بنابراین مهم است که گزینه‌های زایمان خود را بشناسید و بدانید که زایمان طبیعی دوقلوها امکان پذیر هست یا نه. بد نیست بدانید که کمتر از نصف این گونه بارداری ها بیش از ۳۷ هفته طول می‌کشند. به دلیل اینکه احتمال زیادی وجود دارد که نوزادان زودتر از موعد به دنیا بیایند، نیاز است تحت مراقبت ویژه قرار گیرند.

با توجه به اینکه دوقلوها ممکن است نارس به دنیا ‌بیایند، بهتر است گزینه‌های زایمان و امکان انجام زایمان طبیعی دوقلوها را در اوایل بارداری با ماما یا پزشک خود مطرح کنید.

شما همچنین می‌بایست درباره مکان بارداری نیز تصمیم بگیرید. به این دلیل که ممکن است چنین زایمانی عوارض داشته باشد، احتمالا به شما توصیه می‌کنند که زایمان را در بیمارستان انجام دهید. در چنین زایمان‌هایی معمولا به تیم پزشکی بزرگتری نیاز است که شامل یک متخصص زنان، یک ماما و دو متخصص اطفال، هر پزشک برای یک نوزاد می‌شود.

در حالی که رویه زایمان برای دوقلوها همانند زایمان‌های تک قلو است، دوقلوها با دقت بیشتری در این زمان تحت نظر هستند. برای مثال بعد از این که کیسه آب شما پاره می‌شود، یک مانیتور الکترونیکی به شکم شما متصل می شود تا پزشکان بتوانند تمامی اتفاقات را کنترل کنند.

زایمان طبیعی دوقلوها

مراحل زایمان طبیعی دوقلوها

حدود یک سوم دوقلوها به صورت زایمان طبیعی به دنیا می‌آیند و مراحل زایمان آن‌ها همانند سایر نوزادان است بنابراین زایمان طبیعی دوقلوها امکان پذیر است و الزاما” نباید سزارین انجام شود. در صورتی که زایمان طبیعی گزینه مورد نظر شماست، بهتر است برای کاهش درد بی حسی اپیدورال را در نظر داشته باشید. این موضوع به این دلیل است که اگر مشکلی پیش بیاید، زمانی که شما درد ندارید، آسان تر و سریع تر می‌توان به تسریع روند تولد نوزاد کمک نمود.

در صورتی که اولین قل در موقعیت سرپایین (سفالیک) قرار داشته باشد، گزینه زایمان طبیعی بیشتر در نظر گرفته می‌شود. با این وجود، ممکن است شرایط خاص پزشکی حاکم باشد که این امر را ناممکن کند. اگر سابقه سزارین داشته باشید، معمولا زایمان طبیعی دوقلوها توصیه نمی‌شود.

زمانی که قل اول به دنیا آمد، پزشک یا ماما وضعیت نوزاد دوم را با معاینه شکمی یا داخلی مورد بررسی قرار می‌دهند. در صورتی که نوزاد دوم در وضعیت مناسبی باشد، کیسه‌ی آب پاره می‌شود و با باز شدن دهانه رحم نوزاد دوم نیز می تواند براحتی خارج شود. اگر انقباضات رحمی بعد از زایمان نوزاد اول متوقف شوند، با تزریق هورمون‌های وریدی انقباض‌ها تحریک می‌شوند تا روند زایمان ادامه پیدا کند.

بعد از زایمان دوقلوها

پزشک پس از زایمان دوقلوها، جفت را مورد بررسی قرار می دهد تا مشخص شود که دوقلوهای شما دقیقا از چه نوعی بوده اند. دوقلو‌ها می‌توانند همسان یا غیر همسان باشند.

زایمان طبیعی دوقلوها

اگر دوقلوها به مراقبت‌های ویژه نیاز داشته باشند

در حین بارداری ممکن است شما دچار عواضی شوید که احتمال زایمان زودرس را بیشتر کنند. در چنین شرایطی، نیاز است که در انتخاب بیمارستان خود تجدید نظر کرده و به بیمارستان مجهزتری برای زایمان مراجعه کنید. این بیمارستان جایگزین را در نظر داشته باشید، ممکن است که گزینه شما نزدیک خانه نباشد. حتما مطمئن شوید که تخت کافی برای هر دو نوزاد شما در واحد نوزادان موجود است. از بیمارستان مورد نظر خود درباره این موضوع پرس و جو کنید. در صورتی که یک نوزاد شما در خانه باشد و دیگری در بیمارستان، به این موضوع فکر کنید که بهتر است زمان خود را بین خانه و بیمارستان تقسیم کنید. بپرسید که آیا در زمانی که به بیمارستان می‌روید می‌توانید نوزاد دیگر را بیاورید و اگر این امکان وجود دارد، آیا می‌توانید آن‌ها را در کنار یکدیگر بخوابانید.

اگر می‌خواهید با شیر خودتان به نوزادان شیر دهید و تنها یک نوزاد به خوبی می‌تواند شیر بمکد، ممکن است نیاز داشته باشید که شیر خود را برای نوزاد دیگر بدوشید. در چنین شرایطی، می‌توانید نوزادی که می‌تواند شیر بمکد را روی سینه خود قرار دهید تا تولید شیر در پستان شما تقویت شود و بتوانید به اندازه هر دوی آن‌ها شیر داشته باشید.

با خواندن این مطلب دانستید که امکان زایمان طبیعی دوقلوها وجود دارد، اگر جنین های شما هر دو سفالیک هستند، بر روی آن فکر کنید.