جفت قدامی چیست و چه عوارض و خطراتی دارد؟

جفت قدامی چیست و چه عوارض و خطراتی دارد؟

جفت قدامی چیست و چه عوارض و خطراتی دارد؟ :جفت قدامی به وضعیتی می‌گویند که جفت در درون دیواره قدامی و یا جلویی رحم جایگیری کرده و متصل می شود.

در حالی که جفت می‌تواند خود را به هر قسمتی از رحم متصل کند، بطور معمول در قسمت پشت رحم، نزدیک به ستون فقرات قرار می‌گیرد. زمانی که این عضو ارتباطی به دیواره قدامی رحم متصل می شود به آن جفت قدامی می گویند. در وضعیتی که جفت در جلو قرار می‌گیرد، اکثر حرکات جنین بوسیله جفت پوشانده می‌شوند به این ترتیب به سختی و گاها دیرتر حس می شوند.

عوارض ناشی از جفت قدامی چیست؟

جفت قدامی مساله نگران کننده‌ای نیست، اما می‌تواند برخی مشکلات را ایجاد کند:

۱- دشوار شدن بررسی ضربان قلب جنین

معمولا بین هفته هشتم تا دهم بارداری می‌توان ضربان قلب جنین را شنید. این عمل می تواند با یک داپلر دستی یا یک فتوسکوپ بررسی شود. در مورد جفت قدامی، این ممکن است سخت باشد زیرا جفت بین جنین و ابزار شنوایی قرار گرفته است و عبور صدا را دشوار می کند.

۲- مشکل در احساس کردن لگد جنین

شما نمی‌توانید حرکات و لگد زدن جنین را احساس کنید، زیرا جفت مثل یک ضربه گیر بین شکم و رحم قرار گرفته است. شما حرکات بی صدا احساس می‌کنید و لگد زدن جنین را با تاخیر نسبت به جفت خلفی احساس خواهد شد.

۳- مشکل در تشخیص موقعیت جنین

از آنجایی که حرکات به درستی احساس نمی‌شود، بنابراین تشخیص و تعیین وضعیت جنین از روی شکم مادر با دشواری روبرو می‌شود.

 

آیا جفت قدامی خطرناک است؟

جفت قدامی در طول بارداری هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند. با اینحال، در طول زایمان می‌تواند مشکلاتی بوجود بیاورد، خصوصا زمانی که لبه های آن بر روی دهانه رحم قرار گیرد.

  • این جفت ممکن است در هنگام سزارین خطرناک باشد. موقعیت جفت می‌تواند برش دادن را دچار مشکل کند. در نتیجه، منجر به خونریزی در حین جراحی می‌شود. جفت قدامی ریسک خونریزی بیش از حد در زایمان طبیعی را افزایش می‌دهد.
  • پیدا کردن محل مناسب سوزن زدن در هنگام آمنیوسنتز چالش برانگیز خواهد بود که ممکن است منجر به خونریزی و پارگی غشای آمنیوتیک ‌شود.
  • مادران دارای جفت قدامی بیشتر دچار کمر درد می‌شوند. شما ممکن است دچار درد در پشت شوید که یک درد شدید در قسمت پایین کمر است که با انقباضات در طول زایمان شدیدتر می شود.
  • جفت قدامی که پایین قرار گرفته، ریسک جدا شدن جفت را افزایش می‌دهد که این جدا شدن ممکن است شامل قسمتی از جفت یا جدا شدن کامل جفت باشد که نیاز به تحت نظر قرار گرفتن و گاها اقدامات اورژانسی دارد.
  • جفت قدامی روی یک زخم قدیمی سزارین می‌تواند منجر به ناهنجاری جفت شود که باعث رشد جفت به داخل زخم و همچنین دیواره رحم شود که اصطلاحا به آن چسبندگی جفت می گویند.

از طریق سونوگرافی و MRI می‌توان به بررسی وضعیت‌های فوق کمک کرد که بر اساس آن پزشک می تواند برای زایمان سزارین و یا طبیعی برنامه ریزی کند.

سایر خطرات جفت قدامی

 بر اساس مطالعات در موارد بسیار نادری جفت قدامی خطرات زیر را افزایش می‌دهد:

  • فشار خون مرتبط با بارداری
  • دیابت شیرین بارداری
  • جدا شدن جفت
  • تاخیر در رشد داخل رحمی
  • مرگ جنین داخل رحمی

اگرچه این خطرات بالقوه برای مادر و جنین  بسیار نادر هستند، با وجود این بهتر برای حفظ سلامتی با پزشکتان مشورت کنید.

 

مراقبت های خانگی در صورت داشتن جفت قدامی

جفت راه ارتباطی بین شما و فرشته کوچک درون شکمتان است. برای مراقبت هرچه بیشتر از این مسیر ارتباطی به نکات زیر توجه ویژه ای داشته باشید:

  • برای تغذیه جفت، غذای مناسب مصرف کنید. سبزیجات دارای برگ سبز، غلات کامل، آجیل و چربی های سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.. مصرف غذاهای فرآوری شده و شور را به حداقل برسانید.
  • با نوشیدن آب و آبمیوه، بدن تان را آبرسانی کنید. جفت برای دفع ضایعات جنین، نیاز به مایعات دارد.
  • اگر مجاز به ورزش هستید، پیاده روی تند، یوگای پیش از زایمان و تمرینات کف لگن برای شما مفید هستند. احتیاط های ضروری را رعایت کنید و در انجام تمرینات زیاده روی نکنید.
  • از حرکت دادن ناگهانی بدن اجتناب کنید. خودتان را روی مبل نیندازید، یا به طور ناگهانی به جلو خم و دولا نشوید. از حرکات ناگهانی مثل خم شدن یا چرخیدن اجتناب کنید. در اتومبیل کمربند ایمنی را ببندید.
  • از استعمال سیگار و دخانیات که برای جفت و جنین مضر هستند، دوری کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

علائم و نشانه‌های زیر را که نشان دهنده مشکلات جفت است بررسی کنید:

  • انقباضات قوی رحم
  • درد شکم
  • خونریزی واژینال
  • درد شدید پشت

اگر شما از یک ضربه در اثر افتادن یا حادثه رنج می‌برید، به پزشک مراجعه کنید. این صدمات ممکن است به سلامتی جفت آسیب بزند.

 

پرسش های رایج

در ادامه پرسش های متداول بانوان باردار در خصوص جفت قدامی پاسخ داده شده است که امیدواریم برای شما مفید واقع شود.

۱- آیا جفت قدامی می تواند با حرکتی کند به عقب برود؟

جفت زمانی که به دیواره رحم بچسبد، حرکت نمی کند. بنابراین نمی تواند از قسمت جلو به پشت رحم جا بجا شود.

۲- آیا انقباضات در جفت قدامی و جفت خلفی، متفاوت است.

از آنجایی که جفت قدامی اثر ضربه گیری بین جنین و دیواره رحم ایجاد می کند، شما زیاد انقباض ها را احساس نمی کنید، اما، قدرت انقباضات همانند زمانی است که  موقعیت جفت طبیعی باشد.

۳- آیا جفت قدامی باعث می شود شکم شما بزرگ تر به نظر برسد؟

جفت قدامی احتمالا شکم شما را کوچک تر نشان می دهد، زیرا جفت در قسمت جلوی شکم واقع شده است و آب اضافی و جنین را بین اندام های داخلی فشرده می کند.

۴- آیا دوقلوها می توانند پشت جفت قدامی پنهان شوند؟

خیر، احتمال اینکه  دوقلوها بتوانند در پشت جفت پنهان شوند وجود ندارد. با این حال، ممکن است در مواردی اتفاق بیفتد که دوقلوها در یک جفت و یک کیسه آب شریک  باشند. در اینجا آنها به گونه ای نزدیک قرار گرفته اند که نمی توانند به راحتی در یک تصویر مشخص شوند.

۵- در صورت داشتن جفت قدامی چگونه باید خوابید؟

صرف نظر از موقعیت جفت، شما باید سعی کنید به یک طرف خود بخوابید که یک وضعیت راحت در دوران بارداری است. بهتر است به طرف چپ بدن بخوابید زیرا جریان خون و مواد مغذی را به جفت، جنین و رحم بهبود می بخشد.

جفت قدامی یک مورد نگران کننده نیست. هر خطری که در رابطه با جفت قدامی بوجود بیاید در صورت تشخیص به موقع بوسیله سونوگرافی قابل مدیریت است. همه آن چیزی که شما نیاز دارید دنبال کردن توصیه های پزشک و دور کردن استرس است. همچنین سعی کنید غذای سالم بخورید، خواب کافی داشته باشید، روحیه خوب خود را حفظ کنید و از این دوران لذت ببرید، زیرا لحظات خاصی هستند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما