روانشناسی ناباروری
روانشناسی ناباروری : فرزندآوری از جمله تمایلات طبیعی انسان است که عدم ارضای آن به دلایلی همچون ناباروری یک یا هردو زوج معمولا می تواند منجر به بروز ناراحتی های فکری و مشکلات روانی برای زوجین شود.
این تاثیر با توجه به صفات شخصیتی ، نگرش و اهداف فردی و مشترک زوجین در زندگی و همچنین تاثیرات محیط اجتماعی می تواند متفاوت باشد. افرادی که هدف غایی زندگی زناشویی را تنها در بچه دار شدن می بینند طبیعی است که در صورت ناکامی در راه رسیدن به این هدف ، مشکلات بیشتری را در روابط عاطفی و زناشویی خود تجربه خواهند کرد.
زوج نابارور – پول و فرهنگ – روانشناسی ناباروری
براساس برآوردهای انجام شده، تعداد زوج های نابارور کشور حدود ۲ تا ۳ میلیون نفر است؛ اما سالانه تنها حدود ۳۰ تا ۴۰ دوره درمانی در کشور انجام میشود که این معادل ۱۵ درصد از این افراد است.باید توجه داشت که به طور کلی۹۰ درصد از زوج های نابارور از طریق روش های معمول درمان میشوند، ۱۰ درصد زوج های نابارور نیز نیازمند استفاده از روش های نوین پیشرفته مثل سلول های بنیادی هستند و در هر دوره درمان، حدود ۳۰ درصد زوج های نابارور میتوانند صاحب فرزند شوند.
عمده دلایل محرومیت زوج های نابارور به علت هزینه های سنگین این نوع درمان ها و ضعف فرهنگی جامعه در این زمینه است. به طور کلی، هزینه یک دوره درمانی پیشرفته حدود ۵/۱ میلیون تومان برآورد میشود. همچنین برخی از روش های درمانی نیاز به کارگیری انواع پیشرفته و برخی جراحی ها دارد که این هزینه ها را تا چندین برابر افزایش میدهد.
در صورت مواجه شدن با چنین مشکلی ، توجه به راهکارهای ذیل برای شما مفید خواهد بود :
۱- فرصتی برای یکدیگر فراهم کنید تا درباره نگرانی ها و احساسات ناراحت کننده ناشی از ناباروری صحبت کنید. آنچه که مهم است صرفا بیان نگرانی ها و فشارهای روانی شماست پس قضاوت نکرده و با همدلی و همدردی سنگ صبور همسر خود باشید.
۲- ضمن رعایت بند قبلی فراموش نکنید اگر محور تمام مکالمات شما مساله بچه دارشدن باشد این مساله می تواند برای شما و همسرتان از نظر روانی بسیار خسته کننده باشد پس تمام صحبت های خود را بر موضوع بچه دار شدن متمرکز نکرده و به جنبه های دیگر زندگی مشترک خود نیز توجه کنید.موضوعات جذاب را جستجو کرده و با یکدیگر در باره آن صحبت کنید.
۳- به تفریحات و سرگرمی هایی که می تواند روابط عاطفی شما را تقویت کند بپردازید به عنوان مثال استفاده از تورهای تفریحی یک روزه ، پیاده روی با یکدیگر ، ورزش مشترک همچون بدمینتون و . . . می تواند روابط شما را تقویت کرده و به آرامش فکری شما کمک کند.
۴- ناباروری و تلاش های مکرر ناموفق برای بچه دارشدن می تواند روابط جنسی شما را نیز مختل ساخته و عدم رضایت از زندگی مشترک را به دنبال داشته باشد. برای برقراری روابط جنسی بدون تمرکز بر مساله تلاش برای بچه دار شدن تلاش کرده و سعی کنید تا از خود رابطه لذت ببرید.
۵- با یکدیگر امکان استفاده از روش های دیگر همچون درمان های پزشکی و یا فرزندخواندگی را بررسی کنید. ۶- اجازه ندهید تا ترس شما از پرسش های دیگران منجر به کاهش روابط اجتماعی شما با دیگران شود. با همسرتان در رابطه با پرسش های احتمالی و پاسخ های مناسب به دیگران توافق کرده و با یکدیگر هماهنگ باشید. می توانید خیلی قاطع به دیگران بگویید که این یک مساله شخصی است و شما مایل به صحبت درباره آن نیستید. کناره گیری از دیگران می تواند تاثیر مخربی بر شما و زندگی مشترکتان داشته باشد.
۷- گاهی ناباروری می تواند بر احساس و نگاهی که افراد به خود دارند تاثیرگذار بوده و این مساله به نوبه خود بر روابط آنان با دیگران اثرگذار خواهد بود. با تقویت باورهای مثبتی که به خود دارید و تکیه بر توانمندی های خود ، چنین تاثیرات مخربی را کاهش داده و مانع از کناره گیری خود از جمع شوید. فراموش نکنید همچون گذشته به ظاهر و پوشش خود اهمیت دهید.
۸- درباره بیان این مساله به اطرافیان که ناباروری از سوی کدام یک از زوجین است با همسر خود مشورت کنید. گاهی شرایط اجتماعی و خانوادگی به شکلی است که می تواند برای زوج نابارور ، فشارهای فکری و اجتماعی مضاعفی را فراهم آورد. در چنین حالتی می توانید با توافق کامل و رضایت یکدیگر ، مشکل ناباروری را نامشخص ذکر کنید. فراموش نکنید اگر چنین تصمیمی دارید باید با توافق و پایبندی کامل هر دو طرف باشد.
۹- لزومی ندارد دیگران را به طور کامل در جریان اقدامات خود یا درمانهای صورت گرفته بگذارید. به دیگران با احترام توضیح دهید که گزارش لحظه به لحظه می تواند برای شما آزار دهنده باشد. پس ذکر جزئیات برای دیگران را متوقف کنید. این زندگی شخصی شماست و باید از این پس هم شخصی بماند.در این رابطه با همسر خود توافق کنید.
۱۰- اگر می توانید در گروه های تشکیل شده توسط افراد دیگری که شرایط مشابه شما را دارند حضور پیدا کنید. اینکار با بیان مشکلات و ناراحتی های مشترک می تواند در کاهش فشارهای روانی بر شما موثر باشد.
۱۱- یکبار دیگر هدف خود را از زندگی مشترک بررسی کنید. به یکدیگر یادآوری کنید که اگر ازدواج کرده اید فقط به قصد فرزندآوری نبوده است. به یکدیگر احترام گذاشته و هرگز دیگری را تحقیر یا سرزنش نکنید. فراموش نکنید احتمال ناباروری در هر یک از زوجین تقریبا یکسان می باشد. بنابراین این اتفاق برای هرکدام از شما می توانسته رخ دهد. بر جنبه های مثبت شخصیتی همسرتان تمرکز کنید.
۱۲- روان درمانی می تواند در کاهش فشارهای روانی و کمک به بهبود روابط شما با همسرتان بسیار موثر باشد. اگر احساس می کنید رضایت از زندگی مشترک کاهش یافته است می توانید از یک متخصص کمک بگیرید.
سلامت روان زوج نابارور
ارزیابی سلامت جسمی و روانی زوجین اهداکننده جنین و زوجین متقاضی دریافت آن، نیازمند مشاوره های پیش از درمان است که باید به وسیله متخصصان شاخه های مختلف طب ازجمله زنان، اورولوژی، داخلی، عفونی، جنین شناسی، ژنتیک و روانپزشکی صورت بگیرد تا والدین هر چه بیشتر امیدوار باشند که با استفاده از فناوری اهدای جنین، صاحب کودکانی سالم از لحاظ جسمیو روانی خواهند شد.این مساله درخصوص سلامت جسمی انجام میشود، اما بحث های سلامت روان معمولا مورد توجه قرار نمیگیرد.
به نظر میرسد حلقه مفقوده بسیاری از مراکز درمان ناباروری در سطح کشور، عدم بهره مندی از مشاوران روان شناسان است و بسیاری از این مراکز تنها به جنبههای جسمانی فرآیند درمان توجه و از جنبه های روانی اهدای جنین غفلت میکنند.در سال های اخیر، تعداد کودکانی که با فناوری های جدید کمک باروری به دنیا آمده اند رو به افزایش است که یکی از این علوم اهدای جنین است که استفاده از این فناوری نگرانی های بسیاری در مورد کودکان حاصل از آن به وجود آورده است و نتایج تحقیقات روان شناختی در ارتباط با این کودکان تا حدودی متناقض است.