بیماری های دوران بارداری
بیماری های دوران بارداری : بعضی از مشکلات در دوران بارداری شایعترند و بعضی بیماریها هم هستند که فقط برای زنان باردار اتفاق میافتد. دیابت که دیگر بیماری کشندهای برای افراد عادی به شمار نمیرود، اما در زنان باردار میتواند موجب به دنیا آوردن نوزاد بسیار ریز شود. این نوشتار دربردارندۀ اطلاعاتی برای پیشگیری و یا رفع مشکلات خانمهای باردار در این دوران است.
جدا از بعضی مشکلات کوچک مثل کمردرد، حالتتهوع اول صبح و یبوست، خانمها تغییرات بسیار زیادی را در طول دوران بارداری خود تحمل میکنند اما در بعضی موارد، یا مادر با وجود بیماری باردار میشود و یا این بیماری در طول دوران بارداری اتفاق میافتد. بعضی از این مشکلات فقط روی مادر تاثیر میگذارند و بعضی هم بر مادر و هم نوزاد اثر میگذارند.
مسمومیت بارداری
مسمومیت بارداری مشکل جدی است که گاهیاوقات در هفتههای پایانی بارداری اتفاق میافتد. در این مشکل، فشارخون بالا رفته، دستها، پاها و صورت ورم کرده و میزان پروتئین موجود در ادرار بالا میرود. اگر بگذارید این مشکل وخیمتر شود، ممکن است مادر دچار تشنج یا کما شود و بچه مرده به دنیا بیاید.
واژه مسمومیت نامی است که به اشتباه در زمانیکه تصور میشد این مشکل بخاطر مواد مسموم موجود در خون ایجاد میشود، گذاشته شده است. نام بهتر این بیماری میتواند پرهاکلامپسی (preeclampsia) قبل از مرحله تشنج و اکلامپسی برای بعد از آن باشد.
علل پرهاکلامپسی و اکلامپسی هنوز به طور کامل مشخص نشده است. این مشکلات معمولاً در خانمهایی که اولین فرزند خود را باردار هستند، بخصوص مادران نوجوان و زنان طبقات ضعیفتر جامعه اتفاق میافتد. یک تئوری میگوید بعضی کمبودهای غذایی میتواند علت بعضی از انواع آن باشد. همچنین، این احتمال وجود دارد که بعضی از انواع پرهاکلامپسی و اکلامپسی نتیجه کمبود جریان خون در رحم است.
علائم مسمومیت بارداری (که اگر تحت درمان قرار نگیرد موجب مرگ میشود) به سه دسته تقسیم میشود که هر کدام به ترتیب جدیتر هستند:
۱. علائم پرهاکلامپسی خفیف عبارتند از: ورم (پف کردن زیر پوست بخاطر جمع شدن مایعات در بافتهای بدن)، بالا رفتن جزئی فشارخون و وجود مقداری پروتئین در ادرار.
۲. علائم پرهاکلامپسی حاد عبارتند از: ورم شدید، بالا رفتن جدی فشارخون، وجود مقدار زیادی پروتئین در ادرار، سردرد، سرگیجه، دوبینی، حالتتهوع، استفراغ و درد شدید در ناحیه سمت راست شکم.
۳. علائم اکلامپسی عبارتند از: تشنج و کما.
درمان: پرهاکلامپسی و اکلامپسی تا زمان پایان بارداری به طور کامل قابل درمان نیستند. تا آن زمان، درمانهای آن شامل کنترل فشارخون بالا و داروهای درونرگی برای جلوگیری از تشنج میشود. داروهایی نیز برای تحریک تولید ادرار تجویز میشود. در بعضی موارد حاد برای اطمینان از بقای مادر، نیاز به زایمان زودرس خواهد شد.
پیشگیری: هیچ روش پیشگیری برای مسمومیت بارداری نیست. بااینکه محدود کردن مصرف نمک در رژیمغذایی به کاهش تورم بدن کمک میکند، از شروع فشارخون بالا یا وجود پروتئین در ادرار پیشگیری نمیکند. در ویزیتهای پیش از بارداری، دکتر بطور مداوم وزن، فشارخون و ادرار بیمار را چک میکند. اگر مسمومیت بارداری زودتر تشخیص داده شود، مشکلات آن کمتر خواهد شد.
دیابت
قبل از کشف انسولین برای درمان دیابت، زنان مبتلا به دیابتی که باردار میشدند یا دچار سقطجنین میشدند و یا بارداری آنها منجر به فوت مادر و بچه میشد. امروز، یک زن دیابتی میتواند انتظار داشته باشد فرزندی سالم و طبیعی به دنیا بیاورد.
بااینکه مراقبت پزشکی زنان دیابتی طی دهه اخیر بسیار پیشرفت کرده است، انواع مختلفی از مشکلات جدی مثل بالا رفتن احتمال پرهاکلامپسی، مرده به دنیا آمدن بچه و به دنیا آمدن بچههایی که به طور غیرطبیعی ریز هستند، ممکن است در بارداری اتفاق بیفتد.
به همین دلایل، برای یک زن دیابتی خیلی مهم است که قبل از حاملگی برای پایین آوردن احتمال بروز مشکلات مربوط به بارداری، گلوکز خود را کنترل کنند. زنان دیابتی وقتی باردار میشوند باید بیشتر از حالت عادی به ملاقات دکتر بروند و آزمایشات پزشکی بیشتری بدهند. برای آنها خیلی مهم است که رژیمغذایی کنترلشدهای داشته باشند، درست ورزش کنند و در زمانهای مقرر انسولین خود را مصرف کنند.
نوع دیگر دیابت، دیابت بارداری، فقط در طول زمان بارداری اتفاق میافتد. در این اختلال، زنانی که قبل از بارداری دچار دیابت نبودهاند، علائمی از دیابت را فقط در زمان بارداری خود نشان میدهند.
ادرار زنان باردار طی ویزیتهای مرتب دکتر چک میشود تا محتوای قند و گلوکز آن بررسی شود (ادرار به طور طبیعی نباید حاوی گلوکز باشد). اگر در ادرار قند دیده شود، دکتر آزمایش خونی تجویز میکند تا ببیند قندخون بیمار به طور غیرعادی بالاست یا خیر. علاوه بر این، این روزها اکثر پزشکان حتی در صورت عادی بودت تست ادرار، آزمایش خونی که تست تحمل گلوکز نامیده میشود در هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری برای بیماران انجام میدهند. اگر نتایج آزمایش بالا رفتن سطح گلوکز را نشان داد، نیاز به آزمایش پیچیدهتری است تا تشخیص پزشک کامل شود.
زنان مبتلا به دیابت بارداری معمولاً با یک رژیمغذایی خاص که مصرف قند و کربوهیدرات در آن محدود میشود، درمان میشوند. گاهی نیز برای پایین آوردن گلوکز به سطح عادی نیاز به انسولین خواهد بود.
ازآنجا که زنان مبتلا به دیابت بارداری در خطر بیشتری برای ابتلا به پرهاکلامپسی و زایمان بچه مرده هستند، ویزیتها آنها با پزشک باید بیشتر از میزان عادی باشد. این زنان همچنین در خطر به دنیا آوردن بچههای ماکروزومی یا بسیار بزرگ هستند. حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از نانی که دچار دیابت بارداری میشوند تا چند سال بعد از زایمان نیز دیابت غیربارداری خواهند داشت. کنترل وزن بعد از زایمان میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
بیماریهای کلیوی،بیماری های دوران بارداری
متداولترین بیماری کلیهها در زمان بارداری پیلونفریت (pyelonephritis)، عفونت باکتریایی کلیهها است. این زمانی اتفاق میافتد که عفونت مثانه اجازه دهد باکتری به بالا به سمت کلیهها بروند. علائم آن عبارتند از، تب، کمردرد شدید و لرز. خیلی مهم است که پیلونفریت سریعاً درمان شود زیرا ممکن است باعث شود زن باردار دچار زایمان زودرس شود. همه کمردردهای حاد و تب باید بلافاصله به پزشک گزارش شود.
زنانی که قبل از بارداری دچار بیماری کلیوی حاد هستند ممکن است در طول بارداری دچار مشکلات متعددی شوند. فشارخون خیلی بالا و نارسایی کلیه (ناتوانی برای ساخت ادرار) هم برای مادر و هم بچه مشکلاتی کشنده هستند. بعضی بسیاری از زنان مبتلا به مشکلات حاد کلیوی گفته میشود که از بروز بارداری جلوگیری کنند. درصورت داشتن هرگونه پرسش، حتماً با پزشک خود صحبت کنید.
امتیاز بینندگان:۵ ستاره