چگونه سکسکه نوزاد را بند بیاوریم
چگونه سکسکه نوزاد را بند بیاوریم : سکسکه نوزاد نشانه سلامت و به معنی آن است که شیرخوار معده گشاد میکند. در واقع این باور اشتباه است.سکسکه، علامت سلامت یا بیماری نیست و هیچ تاثیر فیزیولوژیکی ندارد.معمولا پس از غذا به دلیل پر شدن معده، کودکان دچار سکسکه میشوند، اما گاهی ممکن است کودک با معده خالی هم سکسکه کند. دلیل آن هم بلعیدن مقدار زیادی هوا بهخاطر مکیدن شیشه یا پستانک است.وقتی معده پر از هوا (در اثر گریه یا خنده) یا مایع (نوشیدن شیر) میشود، منبسط و باعث کشش عصبی میشود که به دیافراگم متصل است. این حالت باعث نافرمشدن این ماهیچه و عامل بهوجود آمدن حرکتهای غیرقابل کنترل آن است.صدای ناشی از سکسکه نیز در واقع صدایی است که در اثر بسته شدن ناگهانی نای بعد از هر اسپاسم به وجود میآید.سکسکه در نوزادن زیاد دیده می شود و احتمالا به خاطر این است که پرده دیافراگم، هنوز به طور کامل رشد نکرده است. اما خود به خود و عموما در دو ماهگی کاهش می یابد.
اگر به هنگام شیر دادن، نوزاد دچار سکسکه شد، چه کنیم؟
نوزادان به هنگام شیر خوردن، هوا نیز قورت میدهند. هوای اضافی ممکن است باعث بروز سکسکه شود. به همین دلیل حائز اهمیت است پس از تغذیه، نوزاد آروغ بزند و هوای اضافی را از معده خارج کند. حباب هوا یا گاز ممکن است باعث ناراحتی نوزاد شوند و نوزاد شیر را بالا بیاورد.
اگر به هنگام شیر خوردن، نوزاد سکسکه گرفت، روند شیر دادن را متوقف کرده و سعی کنید نوزاد خود را آرام نمایید. تغییر موقعیت نوزاد یا آروغ زدن وی ممکن است سکسکه را متوقف کند. اگر پس از توقف شیر دادن، سکسکه به مدت چند دقیقه ادامه داشت، شاید اگر روند شیر دادن را ادامه دهید، سکسکه متوقف شود.
برخی از نوزادان ممکن است بیشتر مستعد سکسکه باشند. اگر نوزادتان زیاد دچار سکسکه میشود، زمانی که نوزاد آرام شد، به او شیر بدهید. اگر مدت زیادی منتظر بمانید تا شیر بدهید، احتمالاً سکسکه بیشتر میشود؛ زیرا گرسنگی باعث ناراحتی نوزاد میشود.
البته سکسکه ممکن است کلاً تأثیری روی تغذیه نوزاد نداشته باشد. اغلب نوزادان میتوانند همزمان با سکسکه شیر بخورند و بخوابند. برخی از مادران باردار نیز ممکن است متوجه سکسکه جنین در رحم بشوند.
چه موقع نگران شویم؟
بیشتر سکسکهها معمولاً حداکثر چند دقیقه طول میکشند. اگر سکسکههای نوزادتان چند ساعت ادامه دارند، باید به پزشک مراجعه کنید. علت این نوع سکسکهها ممکن است بیضرر و ساده مانند گلودرد یا وجود چیزی در گوش باشد که با پرده گوش تماس دارد. سکسکههای درازمدت ممکن است نتیجه یک مشکل در دستگاه گوارش به نام بازگشت اسید به مری یا وجود یک تومور یا کیست در گلو باشد.
مشکلات کلیوی و دیابت نیز ممکن است باعث بروز سکسکه به مدت طولانی شود. اگر نوزاد شما کل روز دچار سکسکه شده، با پزشک تماس بگیرید. به علائم دیگری همچون تغییر در عادتهای تغذیه و خواب یا بهانهگیری نوزاد توجه کنید. هر چه اطلاعاتی که به پزشک میدهید بیشتر باشد، تشخیص و درمان مشکل نوزاد راحتتر میشود.
آیا سکسکه نشانه بیماری است؟
سکسکه دردی ندارد و نشانه بیماری نیست و در عرض چند دقیقه (حداکثر ۳۰ دقیقه تا یک ساعت) تمام میشود.اگر سکسکه بیش از ۱۵ دقیقه طول کشید، میتوان به کودک آب جوشیده سردشده، آب قند یا شیر داد.در صورتی که سکسکه با علامت دیگری همراه نباشد، جای نگرانی ندارد، اما اگر همراه با تب و حالت تهوع باشد، باید با پزشک مشورت کرد. در این صورت ممکن است کودک دچار تحریکهای موضعی، مسمومیت یا موارد نادرتر باشد.
نوزادان بیشتر از بزرگسالان سکسکه میکنند
دلیل اینکه نوزادان نسبت به بزرگسالان بیشتر سکسکه میکنند، اغلب مربوط به بدنهای کوچک و به طور کامل رشد نیافتهشان است.همان طور که در یک فرد بزرگسال، وقتی معده زیاد پر باشد میتواند باعث سکسکه شود، باید بدانیم در یک نوزاد هم با در نظر گرفتن اینکه بچهها معده کوچک تری نسبت به بزرگ ترها دارند و سریعتر پر میشود، این اتفاق خواهد افتاد.از دیگر دلایلی که نوزادان سکسه میکنند ممکن است تا حد زیادی به خاطر رشد نکردن قسمت تحتانی مری آنها باشد. اسفنکتر تحتانی مری یک ماهیچه دایرهای است که در مری باز و بسته میشود و اجازه میدهد غذا وارد معده شود، در برخی از نوزادان این اسفنکتر، بسته نمیشود یا دیرتر بسته میشود. بنابراین غذا میتواند به داخل مری برگردد و باعث سکسکه شود. این عارضه با گذشت زمان حل میشود و جای هیچ نگرانی ندارد.یکی دیگر از علل سکسکه، تغذیه نوزادانی است که به جای شیر مادر از شیشه استفاده میکنند و سکسکه وقتی اتفاق میافتد که سوراخ پستانک شیشه سوراخ درشتی داشته باشد و نوزاد هوای زیادی را ببلعد.در این گونه موارد تنها راه حل سادهای که میتوانید انجام دهید این است که با توجه به سوراخ نوک سینه، سر پستانک شیشه را سوراخ کنید و اگر متوجه شدید سوراخ پستانک گشاد شده است آن را تعویض کنید.