رژیم بارداری
رژیم بارداری علاوه بر تشخیص میزان کالری های مورد نیاز دریافتی در طول روز ، اشاره ای به ویتامین و املاح مورد نیاز برای مادر و جنین دارد ف در واقع پزشک تغذیه نیاز های تغذیه ای این دوره را به خوبی شناسایی و یک رژیم با توجه به خصوصیات بدنی شما طراحی میکند .
در دوران بارداری، حد مجازی از افزایش وزن، برای خانم ها در وزن های مختلف، توصیه می شود. افزایش وزن توصیه شده برای یک زن با وزن متوسط، ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم، زنانی که با عنوان کم وزن شناخته شده هستند، حدود ۱۸ کیلوگرم و برای زنان دارای اضافه وزن از ۶٫۸ تا ۱۱ کیلوگرم می باشد.
متأسفانه شروع چاقی در بیشتر خانم ها در ایران همزمان با شروع دوران بارداری و شیردهی است. علت این مسئله نیز تصور غلطی است که نسبت به بارداری و شیر دهی در ذهن افراد وجود دارد. اطرافیان به محض اطلاع از بارداری خانم با چنین جملاتی به استقبال وی می روند:
- تو دیگه تنها نیستی، باید به اندازه دو نفر غذا بخوری
- اگر خودت نمیخواهی غذا بخوری لا اقل به فکر آن بچه باش
- اگر کم بخوری فرزندت ضعیف یا ناقص الخلقه به دنیا می آید
- شاید شما سیر باشی ولی آن بچه در شکمت گرسنه است
- اگر زیاد غذا نخوری خدای نکرده سقط می کنی
- اگر خانم باردار خوب بخورد نیازی به ویتامین یا مکمل ندارد
لازم است خانم های باردار روزانه از چهار گروه اصلی غذایی استفاده کنند تا از تغذیه دوران بارداری مناسبی بر خوردار باشند:
گروه نان وغلات
گروه نان و غلات شامل موارد زیر می باشد:
- برنج
- ماکارونی
- رشته
- گندم
- جو و ذرت
مقدار توصیه شده برای داشتن تغذیه بارداری مناسب ۱۱-۷ سهم در روز است.
هر سهم شامل یک تکه نان سنگک، تافتون، بربری و یا چهار تکه نان لواش به اندازه کف دست، یک لیوان غلات خام و یا نصف لیوان غلات پخته میباشد.
گروه میوه و سبزی
مقدار توصیه شده میوه سه تا چهار سهم در روز است. هر سهم معادل است با:
- یک سیب
- پرتقال
- گلابی یا موز متوسط
- سه عدد زردآلو،
- نصف لیوان میوه پخته یا توت فرنگی یا گیلاس
- یک چهارم طالبی متوسط،
- نصف لیوان آبمیوه یا دو قاشق غذاخوری میوه خشک یا برگه است.
- مقدار توصیه شده انواع سبزی چهار تا پنج سهم در روز است
هر سهم معادل یک لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته میباشد.
گروه پروتئین ها و مغزها
گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و ومغزها نقش مهمی در رژیم دوران بارداری دارد که شامل:
- انواع گوشتهای سفید و قرمز
- دل وجگر
- تخم مرغ
- انواع حبوبات و مغزها مثل پسته، گردو و بادام
گروه لبنیات
استفاده از گروه لبنیات در دوران بارداری نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که این گروه شامل موارد زیر می باشد:
- شیر
- ماست
- دوغ
- پنیر
- بستنی
- کره
- خامه و کشک است.
برای رژیم بارداری مناسب، مصرف حداقل ۳ تا ۴ سهم از گروه لبنیات در روز توصیه میشود.
هر سهم معادل یکی از مقادیر زیر است:
- یک لیوان شیر
- یک لیوان ماست
- ۴۵ تا۶۰ گرم پنیر کم چرب (به اندازه دو قوطی کبریت)،
- یک لیوان کشک و یا یک ونیم لیوان بستنی.
خانم های باردار به این نکته توجه کتند که از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند و قبل از مصرف کشک حداقل ۱۰ دقیقه آنرا بجوشانند.
سایر مواد غذایی
گروه متفرقه شامل موارد زیر می باشد:
- انواع شیرینی
- روغن، شکر
- نمک
- شکلات
- چاشنی ها و نوشیدنی ها
برای رژیم مناسب در بارداری، مصرف این مواد در حداقل مقدار توصیه میشود زیرا بیش از حد آن برای جنین مضر است.
تغذیه در این دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، ممکن است بر اثر تغذیه نا درست و یا خوردن غذاهای زیاد و غیر ضروری مادران دچار دیابت در بارداری بشوند که عوارض ناخوشایندی در جنین ایجاد و اختلالات بسیاری را در زایمان به وجود آورد . از این رو توصیه میشود که در اولین فرصت بعد از بارداری به یک پزشک تغذیه مراجعه و یک رژیم متناسب و اصولی دریافت نمایید .