قطره آهن و روش های مصرف آن
قطره آهن و روش های مصرف آن : متخصص نوزادان و شیرخواران گفت:در سنین شیرخوارگی که کودک قطره آهن مصرف می کند، بروز یبوست شایع است ولی با توجه به اینکه دادن این قطره ضروری است، این مساله نمی تواند دلیلی برای قطع مصرف آهن باشد.برای کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه، اعم از شیر مادرخوار و شیرخشک خوار قطره آهن باید همزمان با شروع تغذیه تکمیلی داده شود. چون در این سنین به طور فیزیولوژیک شیرخواران دچار کم خونی می شوند و برای رفع این مشکل، نیاز به مصرف قطره آهن است.
کنترل کم خونی
دکتر رامین مظفری با اشاره به اینکه توصیه سازمان یونیسف و سازمان جهانی بهداشت هم برای پیشگیری از کمبود آهن و کنترل کم خونی فقرآهن مصرف قطره آهن در شیرخواران است، گفت:«مهم ترین عواملی که باعث می شود مادران از دادن قطره آهن به شیرخوار امتناع کنند سیاه شدن و پوسیدگی دندان ها، استفراغ در کودکان و یبوست است. درحالی که قطره آهن باعث تیره شدن دندان کودک می شود نه پوسیدگی.
در واقع جنس دندان عاملی است که میتواند باعث پوسیدگی شود که با مشاهده این مشکل باید حتما به دندانپزشک کودکان مراجعه شود.»اگر با دادن قطره آهن فرزندتان دچار استفراغ می شود با یک راه حل ساده می توان نوع قطره را تغییر داد مثلا از قطره ای که نوع خارجی یا مشابه آن و طعمدار است، استفاده کرد. درضمن برای اینکه کودک تمایل بیشتری به خوردن قطره نشان دهد، می توان آن را داخل آبمیوه طبیعی به خصوص آب پرتقال ریخت که جذب آهن را هم بالا می برد.
درصورتی هم که با مصرف قطره آهن شیرخوار دچار یبوست می شود، می توان از شربت های ملین مخصوص شیرخواران به تجویز پزشک متخصص در این سن استفاده کرد.آهن نقش موثری در رشد جسمانی و مغزی کودک دارد و کمبود آن منجر به کم رشدی بدن و مشکلات ذهنی می شود، همانطور که دادن قطره AD و مولتی ویتامین به شیرخواران الزامی است و عدم استفاده از آنها منجر بروز نرمی استخوان می شود، مصرف قطره آهن هم شدیدا توصیه می شود چرا که کمبود آن می تواند باعث بروز مشکلات جسمی و ذهنی در کودکان شود.
مصرف قطره آهن در کودکان تنها موجب تغییر رنگ دندانها شده و پوسیدگی دندانها از عوارض آن نمیباشد. ذخیره آهن بدن شیرخواران در ۶ ماه اول زندگیشان به پایان میرسد و لازم است کودک برای رشد و تکامل مناسب از ۶ ماهگی تا ۲ سالگی مکمل آهن دریافت کند. کمبود آهن با مشکلات رفتاری و هوشی و حرکتی در کودکان مرتبط است. شواهد علمی نشان میدهد که قطره آهن فینفسه موجب پوسیدگی دندان نمیشود. قطره آهن حاوی یونی رنگی است که میتواند در بزاق حل شود و با رسوب و جذب سطحی روی دندان باعث ایجاد رنگ قهوهای یا سیاه در دندان شود. باور غلطی وجود دارد که مردم فکر میکنند رنگ اهن با سیاهی ناشی از خرابی دندان یکی است. این رنگ را میتوان با دستمال پاک کرد و بعد از ۲سالگی با مسواک زدن از بین میرود.
آیا استفاده از پستونک عوارضی هم دارد؟
استفاده از پستانک یکی از دلایل بیماری در کودکان است که باعث لاغر شدن کودک، اسهال، قارچ، بیماریهای روده و گوارشی و… میشود. پستانک خوردن کودک مانند بیل زدن بیهوده ما میماند، زیرا تنها راه ارتباط کودک با محیط پیرامون از راه دهان است. زمانیکه کودک میک میزند در واقع تمام انرژی بدن خود را مصرف میکند که اگر سینه مادر باشد شیر که همه نیازهای او را در بردارد به دست میآورد اما پستانک به دلیل کالری که کودک از دست میدهد باعث لاغر شدن وی میشود