تغذیه مناسب بعد از زایمان
تغذیه مناسب بعد از زایمان : بعد از زایمان مسئلۀ مهمی مثل خوردن غذاهایی که به شما انرژی لازم را بدهد وجود دارد. خوردن غذاهای سالم به صورت روزانه، انرژی شما را که احتمالاً بعد از زایمان کم شده است، به بیشترین میزان ممکن میرساند. اگر به کودکتان شیر میدهید، هر چیزی که بخورید، کیفیت شیرتان تغییری نمیکند، ولی نکتهای که وجود دارد این است که وقتی مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را از رژیم غذایی دریافت نمیکنید، بدنتان از ذخایرش برای کسب انرژی مورد نیاز شما استفاده میکند و این شما را ضعیف میکند.
لبنیات کمچرب
لبنیات بخش مهمی از شیردهی سالم است. ماست، شیر یا پنیر بنا بر سلیقۀ شما برای بدنتان مفید است. شیر ویتامین D دارد که به استحکام استخوانها کمک میکند. لبنیات، علاوه بر تأمین پروتئین و ویتامین B، بهترین منبع کلسیم نیز هست. اگر شیر میدهید، شیرتان سرشار از کلسیم است تا به رشد استخوانهای نوزاد کمک کند، بنابراین مهم است که به قدر کافی کلسیم به بدنتان برسانید تا نیازهای خودتان هم برآورده شود. سعی کنید روزی حداقل سه فنجان لبنیات به رژیم غذاییتان اضافه کنید.
گوشت گوسالۀ کمچرب
انرژیتان را با مواد غذایی سرشار از آهن مانند گوشت گوساله کمچرب بالا ببرید. کمبود آهن باعث میشود کمانرژی شوید و برآوردن نیازهای نوزاد برایتان سخت شود. مادران شیرده نیاز دارند پروتئین و ویتامین B۱۲ بیشتری مصرف کنند. گوشت گوسالۀ کمچرب منبع خوبی از هر دوی اینهاست.
تخممرغ
تخممرغ با شیوۀ پختهای مختلف میتواند پروتئین مورد نیاز روزانۀ بدنتان را تأمین کند. یک روز برای صبحانه چند تخممرغ سرخشده و کاملاً همزده بخورید. روز دیگری برای ناهار، یک یا دو عدد تخممرغ کاملاً پخته روی سالادتان خرد کنید یا برای شام در روزی دیگر، املت همراه سالاد بخورید.
نان گندم کامل
اسیدفولیک برای رشد نوزاد در مراحل اولیۀ بارداری بسیار مهم است. اما اهمیت آن فقط به این دوران ختم نمیشود. اسیدفولیک یک مادۀ مغذی مهم در شیر مادر است که برای سلامت نوزاد ضروری است و بسیار مهم است که برای سلامت خودتان هم به مقدار کافی از آن مصرف کنید. نانها و برخی ماکارونیها حاوی این اسید هستند و به علاوه مقدار سالمی فیبر و آهن نیز به بدنتان میرسانند.
سبزیجات
سبزیجات به ویژه سبزیجاتی با برگهای سبز مثل اسفناج، برگ چغندر و کلم بروکلی سرشار از ویتامین A است که هم برای شما و فرزندتان مفید است. این سبزیجات منبع غیرلبنی خوبی از کلسیم است که حاوی ویتامین C و آهن هم هستند. سبزیجات سبز همچنین سرشار از آنتیاکسیدانهای مفید برای قلب هستند و کالری پایینی دارند.
حبوبات
لوبیاهای سرشار از آهن، به خصوص لوبیای قرمز، برای مادارن شیرده یا تغذیۀ مادران گیاهخوار بسیار مناسب است. این لوبیاها منبعی ارزانقیمت و باارزش از پروتئین غیرحیوانی هستند. لوبیای سیاه نیز یکی دیگر از انواع لوبیاهای سرشار از آهن، لوبیای سیاه است که هنوز در تمام شهرهای ایران به راحتی پیدا نمیشود. یکی دیگر از منابع غذایی حاوی آهن، عدس است که میتوانید آن را در کنار مواد غذایی دیگر یا به عنوان غذای اصلی مصرف کنید.
خشکبار
خشکبارها به خصوص آن دسته از خشکباری که با به نمک آغشته نشده است، میتواند برای ماردان بعد از زایمان بسیار مفید باشد. یکی از مفیدترین خشکبارها در این دوره، بادام است. بادام دارای کربوهیدرات، فیبر، ویتامین B۱۲ و ویتامین E است. همچنین در بادام مواد معدنی مانند منیزیم، مس، منگنز، پتاسیم و زینک وجود دارد. اگر برایتان امکان دارد، سعی کنید بادام را به میانوعدههایتان اضافه کنید.
غلات صبحانه
بعد از یک بیخوابی شبانۀ دیگر، یکی از بهترین خوراکهایی که سطح انرژی تازهمادران را صبحها بالا میبرد، صبحانهای سالم و حاوی غلات کامل است. بسیاری از غلات صبحانه، ویتامینها و مواد غذایی افزودنی فراوانی دارد که به شما کمک میکند نیازهای روزمرهتان را برآورده کنید. شیر کمچرب را با کورنفلکسهای مغذی یا با غلات سالمی مثل جوی پرک مخلوط کنید و یک صبحانۀ سالم بخورید. همچنین میتوانید جوی پرک را از شب قبل درون شیر بریزید و در یخچال بگذارید تا در صبح روز بعد نرم شود و راحتتر قابل خوردن باشد.