بارداری پوچ

بارداری پوچ : حاملگی پوچ در ابتدا همانند یک بارداری طبیعی به نظر می رسد. یکی از علائم حاملگی پوچ، حالت تهوع و استفراغ شدید است. برای جلوگیری از عوارض حاملگی پوچ، بایستی بافت پوچ به طور کامل از رحم مادر خارج شود.بارداری پوچ

بارداری پوچ چگونه است؟

این مساله به خصوص برای مادری که روی تخت سونوگرافی دراز کشیده و انتظار شنیدن خبر بد را ندارد، شک بزرگی است که بفهمد بارداری اش پوچ است و خبری از جنین در شکمش نخواهد بود. و احتمالا درست در همین وقت است که می فهمید باید به زودی آنچه در شکم تان وجود دارد را سقط کنید تا خودتان دچار مشکل نشوید. 

در شرایط طبیعی وقتی زن و شوهری با هدف بچه دار شدن اقدام به نزدیکی می کنند، اگر شرایط فراهم باشد یک اسپرم که از همه سریع تر و قوی تر بوده خودش را به تخمکی که از تخمدان زن آزاد شده می رساند و آن را بارور می کند. تخمکی که بارور شده به سمت رحم حرکت می کند تا در آنجا شروع به لانه گزینی کند و به دیواره رحم بچسبد.

این مرحله که تمام شود و لانه گزینی با موفقیت به اتمام برسد، تقسیمات سلولی جنین هم آغاز می شود و جفت کم کم شکل می گیرد و بارداری روند طبیعی خود را ادامه می دهد. اما گاهی مواقع اشکالی در این روند وجود دارد که منجر به بارداری پوچ می شود. یعنی طی یک فرایند غیر طبیعی تقسیم سلول های جنینی ادامه پیدا نمی کند یا اصلا شروع نمی شود و این فرایند منجر به پوچی بارداری می گردد. در این حالت شما ساک حاملگی دارید و جفت هم به وجود آمده است ولی خبری از خود جنین نیست. 

حاملگی پوچ در ابتدا همانند یک بارداری طبیعی به نظر می رسد
در این حالت دکتر شما موقع انجام سونوگرافی فقط یک حفره سیاه می بیند که همان ساک حاملگی است. متأسفانه بدن به صرف تشکیل ساک فکر می کند که شما باردار هستید. بنابراین سطح هورمون بتا در خون تان بالا رفته و کم کم سر و کلهعلائم بارداری هم پیدا می شود و اتفاقا ممکن است این علائم شدید هم باشند. علی رغم وجود این علائم شما واقعا باردار نیستید و این بارداری نمی تواند ادامه پیدا کند ولی ممکن است کمی طول بکشد تا علائم بارداری افت پیدا کند. 

حاملگی پوچ زمانی ایجاد می شود که نوعی نقص کروموزومی در تخمک بارور شده وجود دارد و بدن به شکلی هوشمندانه ای برای اینکه از تشکیل جنین ناقص جلوگیری کند، اجازه تشکیل آن را نمی دهد ولی این مساله ربطی به ساک حاملگی ندارد و به همین خاطر است که احتمالا در سونوگرافی به شما می گویند که ساک حاملگی دیده می شود ولی جنینی در آن نیست.

این ساک معمولا چیزی حدود ۲۰ تا ۲۲ میلی متر رشد می کند بدون اینکه جنینی داخلش باشد. معمولا بارداری پوچ نه از روی علائم که موقع انجام سونوگرافی تشخیص داده می شود. البته در اغلب موارد پزشک از شما می خواهد ۱۰ روز تا دو هفته صبر کرده و مجددا اقدام به سونوگرافی کنید تا وضعیت جنین دوباره بررسی شود. علتش هم این است که ممکن است حاملگی درست در همان موقعی که شما تصور می کنید اتفاق نیفتاده باشد و جنین به این زمان نیاز داشته باشد تا رشد طبیعی پیدا کند.

در نهایت بدن پی به پوچ بودن بارداری می برد و فرایند سقط به صورت طبیعی آغاز می شود ولی گاهی اوقات نیاز هست که نوعی مداخله پزشکی برای سقط جنین صورت گیرد که البته این مساله کاملا به تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.

انواع حاملگی پوچ

حاملگی پوچ به دو نوع کامل و جزئی تقسیم بندی می شود:
– حاملگی پوچ کامل: در این نوع حاملگی، جنین یا جفت طبیعی وجود ندارد.
– حاملگی پوچ جزئی: در این نوع حاملگی، جنین غیرطبیعی، و جفت تا حدی طبیعی است، جنین شروع به رشد می کند، اما ناقص و بدشکل است و زنده نمی ماند.

علت حاملگی پوچ

اگرچه علت این مشکل کاملا پیدا مشخص نیست اما باید یک رخداد کاملا طبیعی در نظر گرفته شود. حاملگی پوچ علت ۵۰ درصد سقط جنین سه ماهه اول است و معمولا نتیجه مشکلات کروموزومی است. وقتی تخمک توسط اسپرم بارور می شود سلول ها شروع به تقسیم می کنند، بخشی به جنین و بخشی به جفت. به طور تخمینی، یک مورد از هزار مورد بارداری، پوچ است. عوامل مختلفی خطر ابتلا به این نوع بارداری را افزایش می دهند که عبارتند از:
– سن مادر: بارداری پوچ در زنان بالاتر از ۳۵ سال و کمتر از ۲۰ سال بیشتر است.
– داشتن سابقه بارداری پوچ: اگر یک بار دچار بارداری پوچ شوید، به احتمال زیاد مجددا دچار آن خواهید شد. به طور متوسط بارداری پوچ در یک تا دو زن از هر صد زن مجددا دیده می شود.
– داشتن بیماری های مزمن مادر: زنانی که دیابت دارند و از کمبود ید و تیروئید رنج می برند احتمال بیشتری دارد که دچار این نوع حاملگی گردند.
– مشکلات رحم و سرویکس: یکی از علل بروز این حالت مربوط به مشکلات رحم و سرویکس (دهانه رحم) است.
– مصرف سیگار و الکل و مواد مخدر:  یکی از علل زمینه ساز بروز حاملگی پوچ، مصرف مواد مخدر و الکل در زنان است که این امر می تواند منجر به بارداری پوچ شود.
–  آزمایشات آمنیوسنتز و بیوپسی کوریون(CVS ): با احتمال پایین می تواند باعث سقط جنین گردد.