جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد خطرناکه؟
جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد خطرناکه؟ : جوش های ریز یک عارضه شایع پوستی است که معمولا به صورت موقت بر روی پوست بدن یا صورت کودک ظاهر شده و باعث ایجاد بثورات ریز و قرمز رنگ در این ناحیه می شود. تقریبا در تمامی موارد جوش های ریز نوزاد نیاز به درمان نداشته و پس از مدتی خود به خود برطرف می شود. جوش صورت و بدن نوزاد بعد از چند روز از تولد، امری کاملا طبیعی است و اکثر نوزادان به آن دچار میشوند. این موضوع معمولا بعد از چند روز بهبود پیدا کرده و نهایتا تا ۳ ماهگی، خود به خود درمان و رفع میشود. این عارضه پوستی که نام دیگر آن آکنه نوزادی است، در بیشتر نوزادان تازه متولد شده، قابل مشاهده خواهد بود.
آشنایی با جوش صورت نوزاد
جوش صورت و بدن نوزاد بعد از چند روز از تولد، امری کاملا طبیعی است و اکثر نوزادان به آن دچار میشوند. این موضوع معمولا بعد از چند روز بهبود پیدا کرده و نهایتا تا ۳ ماهگی، خود به خود درمان و رفع میشود. این عارضه پوستی که نام دیگر آن آکنه نوزادی است، در بیشتر نوزادان تازه متولد شده، قابل مشاهده خواهد بود.
علت جوش صورت نوزاد یا آکنه نوزادی مشخص نیست و نمیتوان قاطعانه درباره دلایل بروز آن نظر داد. اما این عارضه کاملا طبیعی و بعد از سه ماه کاملا برطرف میشود. در ادامه این مطلب به روش درمان جوش های ریز روی صورت نوزاد میپردازیم اما پیش از آن بهتر است با علائم جوشهای ریز روی صورت و بدن نوزاد آشنا شوید.
جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد خطرناکه؟
علائم جوشهای ریز روی صورت و بدن نوزاد
جوشهای ریز روی صورت و بدن نوزاد درست همانند جوشهای بزرگسالان به صورت برجستگیهای ریز قرمز رنگ هستند. البته گاهی جوشهای سرسفیدی که اطراف آن را پوستی قرمز رنگ دربرگرفته بر روی صورت و گونه نوزاد مشاهده میشود. این عارضه در برخی از نوزادان ممکن است در بالای کمر و یا روی گردن نیز مشاهده شود. مواردی که باعث شدت و میزان تکرار این موضوع میشوند به شرح زیر هستند:
- گریه و بیقراری نوزاد
- تحریک پوست صورت با پارچههای زبر و خشن
- باقی ماندن بزاق دهان یا استفراغ نوزاد بر روی صورت
چه بیماری ممکن است شبیه جوش نوزادی باشد؟
- اگزما
- اریتما توکسیکوم (راش نوزادی)
- میلیا
درمان جوش های ریز روی صورت نوزاد
در اولین گام به تمیزی صورت کودکتون اهمیت بدید
خیلی مهمه به تمیزی صورت کودکتون اهمیت بدید. این کار به حفظ سلامت پوست و جلوگیری از ایجاد عفونتها و جوشها کمک میکنه. البته باید توجه داشت که پوست نوزاد بسیار حساسه. بنابراین استفاده از محصولات ملایم، بدون عطر و رنگ میتونه بهترین گزینه برای شستشو صورت نوزاد باشه.
مهمه برای شستشو پوست صورت نوزاد از شوینده مناسب سنش استفاده کنید
بهتره هنگام استفاده از شوینده و صابونهای شستشو مراقب باشید. پوست نوزاد به محصولات قوی و نامناسب واکنش میده. صابونهایی که حاوی رتینوئید یا ازیترومایسین هستند برای آکنههای بزرگسالان کاربرد دارند. این محصولات برای کودکان ابدا مناسب نیستند. حتی بهتره از مصرف صابونهای معطر و پر از مواد شیمیایی هم دوری کنید.
از لوسیون استفاده نکنید
خیلی از مادرها از لوسیون برای ایجاد نرمی بیشتر روی پوست نوزادشون، استفاده میکنند. بهتره از لوسیون استفاده نکنید. لوسیون ممکنه پوست حساس نوزادتونو اذیت کنه و باعث تشدید آکنههاش بشه.
بهتره صورت نوزادتون رو نمالید
بهتره صورت نوزادتون رو نمالید. برای کمک به درمان جوشها، از مالیدن صورت نوزاد خودداری کنید. مالیدن پوست با حوله ممکنه باعث تشدید جوشهای نوزاد بشه. به جای مالیدن صورت، لیف حمام رو با حرکات دورانی به آرامی روی صورت بکشید. پس از استفاده از شستشوی پاککننده مناسب سن کودک، از حوله لطیفی برای خشک کردن صورت کودک استفاده کنید.
آکنههای پوست صورت کودک رو دستکاری نکنید
بهتره آکنهها رو دستکاری نکنید. از فشردن یا دستکاری کردن آکنه خودداری کنید. این کار میتونه باعث تحریک پوست کودک بشه مشکل جوش صورت رو افزایش بده.
در چه مواقعی لازمه برای آکنه صورت به پزشک مراجعه کنید؟
جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد در کل چیز نگران کنندهای محسوب نمیشه اما بهتره اگه با علائم زیر روبرو شدین به پزشک مراجعه کنید:
- اگه آکنه نوزاد شما باعث جوشهای سر سیاه، برجستگیهای پر از چرک یا التهاب شده باشه.
- اگه کودک احساس درد یا ناراحتی داره.
- اگه بعد از گذشت چند ماه از شروع درمان خانگی، آکنه از بین نرفته باشه.
در چنین شرایطی، ممکنه پزشک توصیه کنه از لوسیون بنزوئیل پراکسید یا درمانهای موضعی دیگه استفاده کنید. در موارد نادر، پزشک آنتی بیوتیکهایی مانند ازیترومایسین یا داروهای دیگه رو تجویز میکنه، به ویژه برای آکنههای شدیدی که به علت وجود داشتن بیماری زمینهای شکل گرفتند.
وجود مشکلات زمینهای و تاثیر آنها در جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد
در مواردی نادر، ابتلا به برخی بیماریهای زمینهای مانند تومورها، اختلال هایپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) و یا سایر مشکلات مربوط به سیستم غدد درون ریز باعث میشه درمانهای خانگی برای جوشهای ریز صورت و بدن نوزاد پاسخگو نباشه.
اگر کودک شما دختر هستش و علائم هیپرآندروژنیسم مانند رشد بیش از حد موهای صورت یا چرب بودن غیرمعمول پوست رو در اون مشاهده میکنید، باید در اولین فرصت به پزشک سر بزنید تا کودک از نظر وجود بیماریهای زمینهای مورد معاینه و بررسی های لازم قرار بگیره.